Vágólapra másolva!
Adót emelni nem lehet, de adót csökkenteni is csak mérsékelten - így vélekedik az MSZP választmánya, amely soron kívüli ülést tartott a kormány tervezett válságkezelő lépéseiről. Konkrétumokról majd csak a parlamentben lesz szó. A Fidesz szerint a kormány csak szövegel.
Vágólapra másolva!

Soron kívüli, zárt választmányi ülést tartott az MSZP, amelyen többek között a kormány válságkezelő terveiről volt szó. Simon Gábor választmányi elnök azt mondta, Gyurcsány Ferenc kormányfő az ülésen konkrétumokról is beszélt. A választmányi elnök azonban erről nem mondott részleteket arra hvatkozva, hogy azok a parlament előtt fognak kiderülni.

Az MSZP választmánya szerint nem lehet adóemeléssel kezelni a költségvetési hiányt, de az adócsökkentés is csak mérsékelten, az egyensúly fenntartásával lehetséges. A párt választmánya támogatja a munkára rakódó terhek, a társadalombiztosítás és az szja csökkentését. A választmány szerint három területen - az adó-, a szociális és a nyugdíjrendszerben - van szükség lényegi szerkezeti átalakításra.

A választmányi elnök szerint a bérre, a munkára rakodó terheket csökkenteni, míg a fogyasztási terheket növelni kell, ezzel is ösztönözve a megtakarításokat. Simon Gábor beszámolt arról, hogy a Magyar Államkincstár közreműködésével 2011-ben, illetve 2012-ben az állami és az önkormányzati juttatásokat szeretnék egy egységes szociális számlára összevonni, hogy ezáltal átláthatóvá tegyék a támogatásokat. Dönteni kell egy fenntartható nyugdíjrendszerről is, hogy a tíz év múlva nyugdíjba vonulóknak is legyen juttatása - tette hozzá.

Az MSZP választmányának vezetője azt mondta, a miniszterelnökkel egyetértésben kezdeményeznek egy olyan reálgazdasági programot, amelynek részeként ösztönzik, hogy Magyarországon mindenki hazai munkával előállított terméket vásároljon.

A Fidesz szerint a kormány képtelen kezelni a válságot, és csak szövegel, miközben nem intézkedik. A párt szerint "most újra adót akarnak emelni", pedig adócsökkentésre és áfa-csökkentésre lenne szükség - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.