Harmincnégyszer riasztották a tűzoltókat a havazás miatt

Vágólapra másolva!
80 hókotróval takarítják a fővárosi utakat, de a közterület-fenntartó hómunkásokat keres, mert a fővárosban további havazásra lehet számítani.  A Fővárosi Polgári Védelem narancs riasztást adott ki. Budapesten járhatók a főutak a havazás ellenére, de több BKV-járat közlekedésében is fennakadás volt kedd reggel. A tűzoltók a havazás kezdete óta több mint harminc riasztást kaptak, főleg a csúszós utakon történt balesetek miatt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 80 járművel takarítják Budapesten a főutakat a Fővárosi Közterület-fenntartó speciális járművei, így az intenzív havazás ellenére a főutak járhatók - közölte Horváth László, az FKF Zrt. helyettes szóvivője. Budapesten hétfőn éjfélig esett erősen a hó, majd kedden hajnalban folytatódott a havazás. Kedd reggel narancs riasztást adott ki a Fővárosi Polgári Védelem, amely szerint erős havazás, helyenként 5 cm-t meghaladó friss hó várható a következő órákban.

A hókotrók 1200 kilométernyi főutat takarítanak folyamatosan Budapesten. A tömegközlekedés számára legfontosabb útvonalakon túl azokat is, amelyek a lakosság ellátásához szükséges logisztikai útszakaszok. A mellékutakra a havazás vége után 6-9 órával tudnak gépeket küldeni.

Hómunkásokat keres a délutáni műszakra, 14 órától 22 óráig tartó munkavégzésre a fővárosi közterület-fenntartó - közölte Horti Zsófia szóvivő. Délutáni, 14 órától 22 óráig tartó munkavégzésre vesznek fel hómunkásokat. A nyolcórás munkavégzésért nettó 3 200 forintot fizetnek. A helyettes szóvivő reggel azt közölte, hogy 352 hómunkás takarítja az utakat a főváros 23 kerületében.

Fennakadások a BKV-nál

Kedd délelőtt több fennakadás is történt a havazás miatt a BKV-járatok közlekedésében. A BKV reggel azt közölte, hogy a 27-es busz csak a Móricz Zsigmond körtér és a Búsuló Juhász (Citadella) megállóhely között tud közlekedni a veszélyes útviszonyok miatt. A BKV délelőtt tíz órakor kiadott közleménye szerint reggel kisebb zavar történt Diósdon is, a 13-as autóbusz vonalán, ami miatt egy járat kimaradt, de az útakadályt már elhárították, és a forgalom helyreállt a szakaszon. Reggel megcsúszott egy 139-es autóbusz is a gazdagréti végállomáson, a XI. kerületben pedig a Sasadi út síkossága miatt az 53-as autóbuszok közlekedésében volt fennakadás. A megállók takarítása, síkosságmentesítése folyamatos a BKV szerint. A közlekedési vállalat közleményében arra figyelmeztette az utasokat, hogy a járművek lépcsői csúszósak lehetnek, ezért fokozottan ügyelni kell fel-és leszállásnál.

A vasútvonalakon a havazás miatt folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket - közölte a MÁV. Ennek ellenére - az országszerte kialakult havazás miatt - váltó állítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, aminek következtében 10-20 perces késéssel közlekedhetnek a személyszállító vonatok.

Forrás: MTI

Elzárt település nincs az országban

Az Útinform délután három órai jelentése szerint Szombathely, Körmend és Zalaegerszeg térségében, Komárom-Esztergom megyében, valamint a Duna vonalától keletre változó intenzitással esik vagy szállingózik a hó. A főutak még latyakosak Esztergom és Sarkad körzetében, hókásásak Debrecen, Hajdúszoboszló és Békéscsaba környékén, máshol vizes, nedves a burkolat. A mellékutakon még télies útviszonyokra kell számítani az észak-dunántúli területeken, a Duna-Tisza közén, az Északi-középhegységben és a keleti országrészben. A látási viszonyok jók, csupán Sátoraljaújhely, Debrecen és Gyomaendrőd térségében csökkent le a látótávolság 100-300 m közé. Erős széllökésekre kell számítani Edelény és Debrecen tájékán.

Nagyobb fennakadás azonban nem tapasztalható a közlekedésben, elzárt település nincs az országban - közölte délben az Útinform ügyeletese az [origo]-val.

Harmincnégy esetben riasztották a tűzoltókat a havazás kezdete óta - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden. Éjjel tizenöt, kedd délelőtt tizenkilenc riasztást kaptak. Elsősorban Pest megyében és térségében mentettek, főleg árokba csúszás és egyéb olyan közlekedési balesetek miatt, amelyek megcsúszásból adódtak. Budapesten éjszaka négy ilyen baleset volt - mondta.

Árokba borult kedden egy autóbusz is, miután lecsúszott a havas útról a Békés megyei Doboz külterületén - közölte a rendőrég. A balesetben egy utas sérült meg a Békéscsaba és Sarkad között menetrendszerűen közlekedő Körös Volán járatán.

A katasztrófavédelem részéről egyelőre nem kellett semmi olyan intézkedést kezdeményezni, amely a lakosság ellátását, védelmét érintené. A tűzoltók a napi szolgálati létszámmal meg tudták oldani azokat a feladatokat, amelyek eddig jelentkeztek - mondta Szentes.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese szerint a havazással érintett települések mentői nem jelezték, hogy a szokásosnál több baleset történne.

Súlyos balesetek Budán

A havas utakon hétfőn este azonban három súlyos baleset is történt Budán . A XI. kerületben, az Egér úton, a 7-es főút és a Kőérberki út között három személygépkocsi ütközött. Az egyik vezetőt a tűzoltók emelték ki a járműből, súlyos sérüléssel szállították kórházba - közölte a katasztrófavédelem.

A Budafoki úton, a Kondorosi úti kereszteződésnél egy személyautó a járdára hajtott és kidöntött egy lámpaoszlopot, amely egy kerítésre rögzített óriás reklámtáblára dőlt. A sofőr könnyebben sérült. A tűzoltók daru segítségével emelték le az oszlopot a tábláról. Még tartott itt a műszaki mentés, amikor a 6-os főút XXII. kerületi szakaszáról érkezett segélyhívás. A Fonó utca és a Nagytétényi útra vezető felüljáró között egy gépkocsi az út menti lámpaoszlopnak ütközött, amely az árokba csapódott személyautóra dőlt. A kocsit vezető, súlyosan sérült nőt a tűzoltók félórás munkával tudták kiszabadítani. A kocsiban három gyermek is utazott, őket a mentők kivizsgálásra kórházba szállították.

Forrás: MTI

Török kamionok ütköztek

Baleset történt a 32-es főúton, két török kamion és két személyautó ütközött össze. A kamionok Hatvan felé haladtak, amikor a hátul haladó utolérte az előtte haladót, meglökte, ezért az áttért a bal oldali forgalmi sávba és ott összeütközött a szembejövő két személygépkocsival. Az egyik nyergesvontató vezetője megsérült, elsődleges információk szerint súlyosan - közölte a rendőrség.

Az M1-es autópályán egy kamion fordult keresztbe a börcsi pihenőnél. Emiatt Hegyeshalom felé egy sávban közlekedhetnek az autók - közölte a rendőrség. Az út jégbordás, csúszkálnak rajta az autók, de lassan járható.