Meggyengültek Demszkyék Hunvald letartóztatásával

Vágólapra másolva!
Meggyengült a pozíciója a fővárosi közgyűlésben a várost koalícióban irányító MSZP-nek és az SZDSZ-nek, miután eddigi egyfős töbségük is elolvadt a hetedik kerületi ingatlanügyeket követően előzetesben levő Hunvald György szocialista politikus hiányzása miatt. Több képviselő aggódik, mások szerint viszont egy hiányzótól nem válhat működésképtelenné Budapest. Hétfőn az MDF támogatására számított a koalíció, a szavazást mégis a Fidesz mentette meg.
Vágólapra másolva!

Hétfőn Demszky Gábor főpolgármester a Fidesz budapesti frakciójának mondott köszönetet, amiért megmentette az MSZP-SZDSZ koalíciót a közgyűlési szavazáson. A főváros és a kerületek működése szempontjából kulcsfontosságú forrásmegosztási rendeletet az ellenzéki képviselők nélkül nem tudták volna átvinni a szavazáson, hiszen Hunvald György, VII. kerületi polgármester előzetes letartóztatásban van, emiatt nem tudott részt venni a közgyűlésen. Hiányzásával a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció elveszítette eddigi egyfős többségét.

A jövőben a szavazategyenlőség miatt a koalíciónak állandóan keresnie kell majd az együttműködést az ellenzékkel. Hétfőn a forrásmegosztási rendelet megszavazásában a támogatását korábban már jelző MDF-es képviselőkre számított az MSZP és az SZDSZ, ők azonban meglepetésre meg sem jelentek a közgyűlésen. A rendeletet ezért - szintén meglepetésre - fideszes támogatással szavazták meg.

Az [origo] által megkeresett MSZP-s és SZDSZ-es politikusok nem mondták meg, az ellenzéki pártok közül kinek az együttműködésére számítanak inkább a jövőben. A legtöbben éppen a hétfői eseményekkel indokolták, hogy nincs baj, a Fidesz képviselőivel is együtt lehet működni. "A közgyűlés megmutatta, hogy működőképes a város" - mondta Steiner Pál, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, aki szerint nem súlyos a helyzet, csak "patthelyzet van", ezért együttműködési kényszer alakult ki.

Abban Steiner szerint minden koalíciós képviselő egyetért, hogy a 2009-es költségvetést nehezebb lesz elfogadni az átlagosnál, mert "hagyomány, hogy az ellenzék nem támogatja a költségvetést". Steiner ugyanakkor bízik benne, hogy ha a város működése a tét, akkor lesz költségvetés, akár fideszes támogatással is.

John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője szerint a jövő miatt több politikus aggódik, és tisztában vannak vele, hogy megnehezedett a helyzetük, de az egyeztetéseken kívül nincs más lehetőségük. Szerinte nem lehetetlen a fővárosban megszerezni az ellenzék támogatását több kérdésben. A többséget egyébként szerinte inkább az MSZP-nek kell biztosítania, hiszen az ő politikusuk hiányzása miatt fogyott el a koalíció többsége. Az SZDSZ keddi frakcióülésén lesz szó a kialakult helyzetről John szerint, de a frakció működése nem fog megváltozni - mondta.

Nem aggódik Budapest működése miatt Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője sem. "Egy képviselő nem tudja működésképtelenné tenni a várost" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a hétfői volt az első közgyűlés Hunvald nélkül, így még nem tudni, hogyan alakul a jövő. A koalícióval való együttműködésre vonatkozó kérdésre azt mondta, az MDF konkrét kérdésekben eddig sem zárkózott el ettől. Az MDF hétfői távolmaradását azzal indokolta, hogy a parlamenti ülésszak első napja is volt, és képviselőiknek a parlamentben kellett lenniük.

A költségvetéssel kapcsolatban Hock elismerte, hogy megnőtt az ellenzék ereje. "Most már valódi egyeztetést kell folytatnia Demszky Gábornak" - fogalmazott. Ez változást jelent, mert eddig szerinte az eljárás általában az volt, hogy a koalíció tervezetére érkezett ellenzéki javaslatokat lesöpörték az asztalról és rendre leszavazták.