3,88 milliós jutalmat kapott tavaly a szociális miniszter

Vágólapra másolva!
58 millió forint jutalmat kaptak tavaly a miniszterek és államtitkárok - számolta össze a Blikk. Szűcs Erika szociális miniszter bruttó 3,88 millió forintot kapott jubileiumi jutalomként. A szociális tárca szerint a pénz a közszolgálatban eltöltött 30 év után jár, ám a politikus életrajza szerint nem világos, hogyan jön össze a három évtized. A minisztérium azt közölte: Szűcsnek az Országgyűlés honalpján olvasható önéletrajza munkajogi szempontból nem mérvadó, abban ugyanis csak a fontosabb tevékenységek szerepelnek.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc takarékossági felhívása ellenére tavaly 21 kormányzati vezető kapott pluszpénzt, összesen bruttó 58 millió forintot - számolta össze a Blikk. A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) honlapján szereplő adatok szerint a miniszterek közül a legtöbbet, bruttó 3,88 milliót Szűcs Erika szociális miniszter kapta. A Blikknek a minisztérium azt mondta, Szűcsnek azért járt a jubileumi jutalom, mert 30 évet eltöltött a közszférában.

Az Országgyűlés honlapján található életrajz szerint Szűcs 1974-től egy állami építőipari vállalatnál kezdett dolgozni, 1981 és 1989 között a városi és megyei pártirányítás munkatársa volt. Majd a rendszerváltás után a pénzügyi szektorban helyezkedett el: a Magyar Hitelbank városi igazgatóságán dolgozott, 1993-tól az Agrobank miskolci igazgatóságának vezetője, 1996-tól 1999-ig az állami tulajdonú Rákóczi Regionális Fejlesztési Bank vezérigazgatója volt. 2000-től a Perfekt Rt. területi igazgatója, 2002-től Miskolc alpolgármestere volt, majd 2008 óta miniszter.

A parlament oldalán olvasható életrajz alapján nem egyértelmű, hogyan jön össze a jutalomhoz szükséges időszak. Nothoff Ingrid, a minisztérium sajtófőnöke a Blikknek azt mondta: Szűcsnek megvan a 30 éve. Nothoff hozzátette: a közszolgálatban eltöltött éveket nem is a minisztériumban, hanem "központilag" összegezték.

Az [origo] a cikk megjelenése után kíváncsi volt arra, hogy Szűcs Erika 30 éves közszolgálati munkaviszonyában konkrétan mit számoltak bele. Erre reagálva a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a betöltött állások részletezése nélkül azt írta: Szűcs 1974-1992 között folyamatosan olyan munkaviszonyban dolgozott, mely jubileumi jutalomra jogosító időnek számít. Szintén beleszámít 1994 óta az önkormányzati és országgyűlési képviselőség. A tárca szerint Szűcs 1974-es munkakezdésétől mindössze 1384 munkanapot nem vettek figyelembe.

A tárca közleménye szerint az Országgyűlés és a minisztérium honlapján található önéletrajz munkajogi szempontból nem mérvadó, mivel azokban csak a főbb tevékenységek találhatók meg. A minisztérium szerint a miniszternek adott háromhavi illetmény nem rendkívüli jutalom, hanem a köztisztviselők szóló törvény szerint olyan járandóság, amely meghatározott szolgálati idő után jár. A törvényben az olvasható, hogy a köztisztviselő 25, 30, 35, illetve 40 évi közszolgálati jogviszony után jubileumi jutalomra jogosult. 30 évi közszolgálati jogviszony után háromhavi illetmény jár.

A miniszterek közül Kiss Péter 2,59 milliót kapott (jubileumi juttatás), Szekeres Imre honvédelmi miniszter pedig 1,15 milliót "különjuttatásként" - olvasható a MeH honlapján. A Blikk összesítése szerint nem ők, hanem néhány államtitkár kapta a legtöbb pénzt tavaly. A rekorder a Pénzügyminisztérium államtitkára, Karácsony Jánosné, aki bruttó 6,21 milliót kapott jutalomként. A sorban őt két másik PM-államtitkár követi: Kovács Álmos 4,69 milliós jutalom és Csáky Bernadett 4,6 milliós jutalom. Ezen kívül négy másik államtitkár kapott bruttó 3 és 4 millió között, valamint hárman 2 és 3 millió között különböző jogcímeken a napilap összesítése szerint.