Az eső miatt emelkedik a belvíz Észak-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága az országban a csapadékos idő miatt. Több folyó is árad, a Sajó kiöntése miatt Borsodban egy kisebb útszakaszt le is kellett zárni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága az észak-magyarországi térségben - mondta a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szóvivője. Csont Csaba közölte: a Bodrogzug-Török-éri és a Tiszakarád-ricsei belvízvédelmi szakaszokon a főcsatornák mederteltsége továbbra is magas, vannak olyan szakaszok, ahol az 1999, 2000-es évi szintekre jellemző vízállások alakultak ki. A kialakult kedvezőtlen helyzetre tekintettel ezekre a belvízvédelmi szakaszokra már pénteken elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Hozzátette: 3 szivattyútelepen 8 gépegység üzemel jelenleg is 12 órás műszakban, a befogadó folyókba átemelt vízmennyiség 1 nap alatt 400 ezer köbméternyi volt. Az elmúlt 24 órában végzett fölmérések szerint a Bodrogközben jelenleg az elöntött területek nagysága megközelíti a 9 ezer hektárt. A belvízvédekezés az elmúlt napon mintegy 950 ezer forintba került, a 2009. január 23-ától folytatott belvízvédekezés becsült költségeivel együtt megközelíti a 30 millió forintot.

A térségben a Tarna továbbra is végig apad. A Sajó és a Hernád alsó szakaszain tetőzés közeliek a vízszintek, a Hernádon Gesztelynél 20 centiméterrel közelítette meg a vízállás az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szintet. A Sajón levonuló árhullám Muhi és Köröm községek között elöntést okozott az ártéri szakaszon, ezért a Borsod megyei közútkezelő kht. forgalomkorlátozást rendelt el a két település közötti út csaknem 3 kilométeres szakaszán. Elzárt település azonban nincs, mind a két község más irányból megközelíthető.

Lassan tovább árad a Bodrog is, a vízállások egyelőre 50-70 centivel maradnak el a készültségi szintektől. A Tiszán levonuló árhullám a folyó hazai felső szakaszán 2-3 méteres vízszintemelkedéseket okozott, de készültségi szintet elérő vízállások kialakulására egyelőre még nem kell számítani - fűzte hozzá.