Vágólapra másolva!
Orbán Viktor alig árult el eddig konkrétumokat a Fidesz programjáról, egy szerdai interjúban mégis bedobta, hogy adókötelessé válhat a minimálbér. Ezen kívül csak pár információmorzsa és általánosság árulkodik arról, hogy mit akar kezdeni az országgal a Fidesz. Orbán szerint programjuk egyértelműen kiderül a parlamenthez benyújtott javaslataikból. Az [origo] átnézte a Fidesz által legfontosabbnak tartott javaslatokat, de programot nem találtunk.
Vágólapra másolva!

"Magyarországnak nem válságkezelő csomagra van szüksége, hanem politikai változásra" - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az [origo] kérdésére múlt hétfőn, amikor pártja konkrét válságkezelő terveiről kérdeztük. Orbán akkor azt tanácsolta, hogy ha kiváncsiak vagyunk pártjának programjára, akkor nézzük meg a Fidesz által a parlamenthez benyújtott javaslatokat. Orbán azonban a jelek szerint nincs tisztában azzal, hogy a Fidesz mit csinál a parlamentben.

Orbán válasza után megkerestük a Fideszt, azt kértük, hogy sorolják fel azokat az indítványokat, beszédeket, dokumentumokat, melyekből összeállítható a Fidesz válságkezelő, a gazdaság újjáépítését szolgáló programja. A párt szóvivője, Szijjártó Péter válaszul egy 10 törvényjavaslatból és 4 határozati javaslatból álló listát küldött, ezek közül több azonban már elég elavult, 6 darab 2006-ból, 3 pedig 2007-ből való.

Mi a Fidesz programja?

Szijjártó válasza alapján a párt legfontosabb elképzelései ezek:

- A benzin és gázolaj jövedéki adójának mérséklése, ha az üzemanyagár bizonyos szint fölé emelkedik, amit egy 2006-ban benyújtott javaslatuk vet fel.
- Az alapvető élelmiszerek és a távhő áfájának 20-ról 5 százalékra csökkentése, illetve a benzin jövedéki adójának literenként csaknem 20 forinttal való mérséklése, amit tavaly nyáron javasoltak, az indítvány azonban nem jutott túl a költségvetési bizottságon. Az alapvető élelmiszerek áfájának leszállításáról 2009 februárjában is benyújtottak egy javaslatot.
- Egy tavaly októberi javaslat szerint a Fidesz több adónem ideiglenes felfüggesztését szeretné, ilyen a 20 százalékos betéti kamat, az árfolyamnyereség adója és a 4 százalékos vállalkozói különadó.
- A Fidesz szerint az állami kiadások visszafoghatók úgy is, ha az állami vállalatok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak száma 3-3 főre, fizetésük pedig a mindenkori átlagbér szintjére csökkenne, amiről 2008 novemberében nyújtottak be javaslatot.
- Egy másik fideszes javaslat azzal karcsúsítaná az állami kiadásokat, hogy a miniszterek, államtitkárok és szakállamtitkárok fizetését a 2002-es szintre csökkentenék. Ez sem új ötlet, a Fidesz 2006 óta több tucatszor benyújtotta az indítványt, melyet legutóbb március 2-án sem vett napirendre a parlament.
- Az [origo]-hoz eljuttatott indítványok között szerepel egy szintén 2006-ban készült is, amely a költségvetési hiány elszaladásakor büntetésként elvonná a kormánytagok fizetésének egy részét, és egy másik 2006-os tervezet, amely létrehozott volna egy költségvetési tanácsnak nevezett szervezetet, amely minden év költségvetését véleményezte volna és azt megküldte volna az államfőnek. Ezt a javaslatot sem fogadta el a kormánypárti többség, pedig a Fidesz számos alkalommal benyújtotta az Országgyűlésnek.
- A Fidesz szerint a válságot kezelné az a januári javaslatuk is, amely márciusban feloszlatta volna az országgyűlést, hogy új választásokat a júniusi EP-választásokkal azonos időpontra írhassa ki az államfő
- Megkaptuk azt az alkotmánymódosítási javaslatot is, amely 200-ra csökkentené a parlamenti képviselők számát. Ezt 2006 óta több mint hatvanszor nyújtotta be a Fidesz, de egyszer sem vette napirendre az Országgyűlés.
- Egy fideszes határozati javaslat a mélyszegénységben élők szociális válságának megakadályozásáról szóló törvény megalkotására szólította fel a parlamentet.
- A 2008-as költségvetéshez benyújtott fideszes módosítócsomag 80 milliárd forintot csoportosított volna át többek között munkahelyteremtésre és a vállalkozások támogatására.
- Egy 2007-es határozati javaslat felszólítja a kormányt, hogy alkosson törvényt a vállalkozói körbetartozások ellen, főként a közbeszerzéseknél.

Morzsák

Mivel a Fidesz által küldött indítványokból nem derül ki, mit tenne a válság enyhítésére kormányra kerülése esetén a Fidesz, összegyűjtöttünk néhány olyan dokumentumot, nyilatkozatot, amelyben a párt politikusai elképzeléseiket ismertetik, hátha ezekből pontosabb képet kaphatunk a Fidesz programjáról.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlamentben: sok a közös javaslat

Ilyen volt a tavaly novemberi nemzeti csúcson közölt hétpontos fideszes javaslat, amelyről Matolcsy György korábbi gazdasági miniszter beszélt. A Fidesz az uniós források átcsoportosítását javasolta a kis- és középvállalkozások javára, létrehozott volna egy energiahatékonysági alapot, egy építőipari konszolidációs alapot (erről azóta ötpárti törvényjavaslat született, amelynek vitája most zajlik a parlamentben), egy mezőgazdasági és élelmiszeripari programot. Ezeken kívül a bürokrácia csökkentését, valamint a korrupció leküzdését javasolta, illetve felvetette egy átfogó adó- és járulékreform szükségességét, melynek keretében 20 százalékos egységes munkaadói járulékot (a fiatalokat, időseket alkalmazó vagy részmunkaidőben foglalkoztató cégeknek pedig nulla százalékos járulékot) javasoltak.

A Heti Válasz március eleji számában megjelent interjújában Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a párt elképzeléseit a 2007-es Erős Magyarország program foglalja össze. A 96 oldalas programban azonban alig szerepelnek konkrétumok. A gazdasági szerkezet átalakítására vonatkozó részből kiderül: a Fidesz főként adócsökkentésben gondolkodik, ezen belül is csökkentené a vállalkozások terheit. Ez része lenne az Új Széchenyi-tervnek, amely a munkahelyteremtést is a munkaadói terhek csökkentésével érné el, a kis- és középvállalkozásokat pedig ezen felül kedvezményes hitelekkel segítené.

Előkerült a keserű pirula

Orbán múlt pénteki országértékelő beszédében egy új korszak eljövetelét jósolta, kijelentette, hogy újjá kell építeni a gazdaságot és a társadalmat, nem lehet a mostani válságba jutott rendszet toldozni-foldozni, de konkrétumokat akkor sem mondott. A Fidesz által az [origo]-nak megküldött javaslatokból, Navracsics nyilatkozatából és a nemzeti csúcson bemutatott elképzelésekből úgy tűnik, a legnagyobb ellenzéki pártnak nincsenek kész tervei, vagy ha vannak, akkor nem árulják el azokat.

A múlt hét óta ráadásul a helyzet nagyot változott. Orbán kedden és szerdán több olyan interjút adott, amelyekben továbbra is kerülte ugyan pontos elképzeléseinek ismertetését, de néhány fontos információt azért elejtett.

Fotó:Tuba Zolzán [origo]
Konkrétumok az országértékelőn nem hangzottak el

Ahhoz, hogy egy választópolgár el tudja dönteni, milyen irányba menjen az ország, nem azt kell tudnia, hogy a Fidesz nyolc vagy kilenc százalékkal akarja-e csökkenti az adókat, hanem hogy a mostani helyzethez képest radikálisan csökkenteni akarja - fogalmazott a TV2-ben szerdán. Jelenleg a Fidesz azt tervezi, nem szünteti meg a 13. havi nyugdíjat, és nem vezeti be az értékalapú ingatlanadót - mondta, annyit azonban elárult, hogy a minimálbér megadóztatása szükségessé válhat. "Ma még van olyan gazdaságpolitika, amivel a minimálbér adóztatása elkerülhető, de ha a dolgok így mennek tovább, akkor előfordulhat, sőt megjósolható, hogy ez nem lesz elkerülhető" - mondta.

Hasonló eset tavaly áprilisban is előfordult, amikor megjelent egy olyan hír, ami szerint a Fidesz sem tartja elképzelhetetlennek a megszorításokat. Orbán Viktor 2008 áprilisában egy nem nyilvános fórumról kiszivárgott információk szerint arról beszélt, hogy kormányra kerülésük esetén két évig megszorításokra lehet számítani, ezután tízéves programot indítanának. A megszorítások között említette a nyugdíjak befagyasztását, illetve a költségvetést megbillentő nagy állami beruházások leállítását. Ide sorolta az autópálya-építkezéseket, illetve a négyes metró építését. A Fidesz elnöke utóbb részben elismerte, hogy beszélt megszorításokról. A nagy állami beruházásokról például azt mondta, azok nagy része nem más, mint "állami umbulda". Szerinte a következő kormánynak nincs választása, mint kivizsgálni a négyesmetró-beruházás növekvő költségeit.

A Fidesz az adócsökkentés programját képviseli - mondta a pártelnök kedden az ATV-nek, hozzátéve: a mai állapot szerint jelentős adócsökkentést hajtanának végre, főként a személyi jövedelemadó (szja) területén, de ebben az interjúban is megjegyezte: az adónemek csökkentése attól függ, hogy az ország milyen pénzügyi állapotban érkezik meg a választásokhoz. Többkulcsos szja-ban gondolkodnak, de sokan vannak a Fideszben, akik egykulcsos adórendszert akarnak - mondta. Radikális megszorítás helyett - "amitől kihullik az emberek haja" - szerinte meg kell próbálni több embert rávenni arra, hogy a legális gazdaságban dolgozzon, erre pedig az adócsökkentés lenne az egyik megoldás.