Wall Street Journal: Gyurcsány a válság legnagyobb áldozata

Vágólapra másolva!
Ha valóban távozik Gyurcsány Ferenc, akkor ő lesz a pénzügyi válság eddigi legnagyobb áldozata - írja a Wall Street Journal gazdasági lap, amely szerint a magyarországi fejlemények egyértelművé teszik, mekkora nyomás nehezedik a leggyengébb országokra a nemzetközi krízisben.
Vágólapra másolva!

A Wall Street Journal - hasonlóan a New York Times szombati cikkéhez - még nem veszi készpénznek azt, hogy Gyurcsány Ferenc valóban távozik a miniszterelnöki székből. A világ egyik legtekintélyesebb üzleti lapja azonban hozzáteszi, ha Gyurcsány valóban távozik, akkor ő lesz annak a pénzügyi válságnak az eddigi legnagyobb áldozata, amelybe belebukott már Izland, Lettország és Belgium kormánya is.

Ez a fejlemény egyértelművé teszi a leggyengébb országokra nehezedő nyomást, és rávilágít arra a Magyarországon tapasztalható, növekvő megosztottságra, hogy miként lehet megreformálni egy olyan kormányt, amely nem engedheti meg magának a drága szociális ellátás fenntartását - írja a lap.

A Wall Street Journal emlékeztet arra, hogy Gyurcsány az élére állt annak az elbukott kezdeményezésnek, hogy a kelet-európai országoknak nyújtsanak mentőcsomagot a nyugati uniós tagállamok. A kritikusok szerint a kérés miatt Magyarország a gyengeség és a magányosság látszatát keltette - teszi hozzá a lap.

Az utóbbi hetekben több nemzetközi lap - a Wall Street Journal mellett például a másik gazdasági világlap, a Financial Times - is Magyarországot úgy jellemezte, mint a nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság egyik leginkább veszélyeztetett országát. A lapok emlékeztettek arra, hogy az állami költekezés, az eladósodás és a reformok elmaradása mind hozzájárult ehhez a helyzethez.