Bokros egy új választáson még lehet jelölt

Vágólapra másolva!
Nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, aki szerint még a gondolata is sértő annak, hogy a nevét adná egy olyan programhoz, amelynek nem bízik a sikerében. Az MDF EP-kampány megnyitóján Bokros arról beszélt, hogy csak az ellenzéki párt programja kecsegtet a siker lehetőségével, és egy új választás esetén még lehet az MDF miniszterelnök-jelöltje.
Vágólapra másolva!

Nem vállalja a miniszterelnök-jelöltséget Bokros Lajos volt pénzügyminiszter - jelentette be szombaton, az MDF európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén. Bokros szerint meg sem fontolta, hogy elfogadja az ajánlatot. "Sértő még a gondolata is annak, hogy a hírnevemet, hitelességemet odaadjam egy olyan programhoz, amelynek a sikerében nem bízom" - mondta a Horn-kormány pénzügyminisztere.

Magyarország jelenlegi súlyos gazdasági helyzetében nem méltó a leköszönő miniszterelnökhöz és az MSZP-hez sem, hogy így próbáljanak kormányfőt választani, nem tekintve a programot, nem tekintve az ország szükségleteit - tette hozzá. Bokros szerint "kutyakomédiává" vált az elmúlt hét.

Bokros a kampánynyitón azt mondta: "a hajónak fordulnia kell" a jó irányba, el az üres, populista ígéretektől, a hiteles, eredményekkel bizonyított politizálás irányába. Nagyon fontos, hogy az MDF a magyarországi válságkezelésben olyan programot állítson a választók elé, amely a siker lehetőségével kecsegtet, és nem nagyon hemzsegnek benne ellentmondások - mondta.

Az MDF készen áll az előre hozott választásokra - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki arra emlékeztetetett, hogy pártja eddig is megszavazta a parlament feloszlatásáról szóló javaslatokat, és a következőt is meg fogja szavazni. Bokros Lajos pedig úgy fogalmazott: "erről az útról le kellene térni, az egyik nagyon komoly út az előre hozott választás". Arra a kérdésre, hogy előre hozott választások esetén lenne-e az MDF miniszterelnök-jelöltje, a volt pénzügyminiszter azt mondta: "ha az ország előtt álló feladatok megoldására szükség van az én személyemre, programomra, hitelességemre, akkor sohasem szoktam megfutamodni a feladatok elől".

Dávid szerint nem az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan hívják az ország miniszterelnökét, hanem, hogy milyen programot valósít meg. Dávid azt mondta, pártja bátran áll az előre hozott választások elé. A pártelnök úgy fogalmazott: a baloldali pártok "kutyakomédiába illő" folyamatot indítottak el az elmúlt hetekben. Az MTI érdeklődésére, hogy milyen eredményre számít az EP-választáson, Dávid azt mondta: két biztos képviselői helyre számít, de egy nagyon jó szereplés esetén akár a negyedik helynél állhat meg a lista.

Az MTI tudósítója szerint a megszűnt MDF-frakció korábbi tagjai közöl Boross Péter, Hock Zoltán, Csáky András és a Katona Kálmán sem vett részt kampánynyitón. Katona telefonon azt mondta: azért nem vesz részt az eseményen, mert "nem ért egyet az egész konstrukcióval", vagyis nemcsak Bokros Lajos jelölésével, hanem a teljes EP-listával sem. "Amit most csinál a nő, azzal én nem értek egyet, ezért nem járok ezekre a rendezvényekre" - mondta Katona a pártelnökre célozva.

Az SZDSZ egyelőre nem kívánja kommentálni a Bokros döntése nyomán kialakult helyzetet, csak később nyilatkoznak - közölte a párt sajtóosztálya az MTI-vel. Fodor Gábor SZDSZ elnök pénteken jelentette be, hogy pártja is Bokrost javasolja miniszterelnöknek az MSZP számára. A szocialisták eddig nem reagáltak érdemben a javaslatra.