Szonda Ipsos: A többség szerint szükséges a megszorítás

Vágólapra másolva!
Majdnem mindenki hallott Magyarországon Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöléséről, és az emberek háromnegyede úgy véli, szükség van megszorításokra -. derül ki Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A többség szerint a Fidesz is megszorításokra kényszerülne, ha kormányra kerülne.
Vágólapra másolva!

A lakosság túlnyomó többsége, 97 százaléka hallott arról, hogy Bajnai Gordont jelöli az MSZP a miniszterelnöki székbe - derül ki a Szonda Ipsos ezer ember megkérdezésével, szerdán készült, országos reprezentatív telefonos felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet. A megkérdezettek kétharmada (68 százalékuk) azt is tudja, hogy a miniszterelnök-jelölt egy válságkezelő programmal állt elő. A válaszadók háromnegyede pedig úgy gondolja, hogy a gazdaság rendbetételéhez mindenképpen szükség van megszorításokra.

A közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, a Fidesz most kétharmados többségbe kerülne a parlamentben, ha előrehozott választások lennének.

Megosztott a közvélemény ugyanakkor abban, hogy az új kormány tevékenysége milyen hatással lesz az ország helyzetére. Az MSZP-szavazók kétharmada hisz abban, hogy javulni fognak a dolgok, ha Bajnai kormányra lép. A Fidesz-tábor azonban szkeptikus: 37 százalékuk kedvezőtlen változásokra számít (kedvezőre csak 16 százalékuk). A politikailag bizonytalanoknak óvatos várakozásaik vannak: 27 százalék szerint javul a helyzet, 17 százalék szerint romlik.

A megkérdezettek 57 százaléka gondolja úgy, hogy az ország jelenlegi helyzetében csak adóátrendezésre van lehetőség, mivel az állam bevételei nem csökkenhetnek. A Szonda Ipsos elemzése szerint "a megszorítások elkerülhetetlenségének belátását jelzi" az is, hogy a megkérdezettek 60 százaléka szerint a Fidesz is a megszorítások bevezetésére kényszerülne, ha kormányra kerülne.