Nyolc nap múlva lehet kormányfő Bajnai

Vágólapra másolva!
Hétfőn vagy kedden benyújtják a kormányváltást kimondó bizalmatlansági indítványt, amiről április 14-én szavaz majd a parlament. Ha semmi nem jön közbe, aznap kormányfővé válik a vasárnap hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé választott Bajnai Gordon. Valószínűleg a következő hét lesz a Gyurcsány-kormány utolsó hete - menetrend.
Vágólapra másolva!

Vasárnap az MSZP kongresszusán hivatalosan is kormányfőjelöltté választották Bajnai Gordont, akit a küldöttek 93 százaléka támogatott. Ezután az SZDSZ országos tanácsa is döntött arról, hogy támogatja a miniszterelnök-jelöltet, aki ezen a szavazáson is meggyőző többséget kapott: a küldöttek 62:21 arányban voksoltak mellette. Bajnait április 14-én választhatják miniszterelnökké, konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal.

A miniszterelnök-cseréhez, azaz a konstruktív bizalmatlansági indítványhoz a parlamenti képviselők egyötödének aláírása szükséges, az indítványban az új miniszterelnök nevét is meg kell jelölni. A szükséges 78 aláírást a szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték, a leköszönő miniszterelnöké, Gyurcsány Ferencé nincs a szignók között az MTI információi szerint.

A házszabály szerint az országgyűlésnek 3-8 nappal a benyújtás után kell tárgyalnia az indítványt. Miután Bajnait támogatja az MSZP, az erről szóló határozati javaslatot hétfőn vagy kedden nyújtják majd be. Ezután a házbizottság elé kerül, majd várhatóan április 14-én kedden, húsvét másnapján bocsátják szavazásra. Ha a képviselők több mint fele igennel szavaz, Bajnai azonnal miniszterelnökké válik, ha nem, hivatalosan Gyurcsány Ferenc marad a kormányfő.

Mivel az SZDSZ és az MSZP is a jelölt mellé állt, várhatóan meglesz a szükséges számú szavazat a cseréhez. Legfeljebb az SZDSZ visszakozhat: a vasárnapi országos tanácsülésen ugyanis furcsa döntés született. Megerősítették ugyan Bajnai támogatását, de a végső szót még nem mondták ki: a párt legszűkebb vezetése Bajnai programja és a kormánynévsor ismeretében dönthet majd arról, hogy megszavazza-e a kormányváltást.

Az SZDSZ szakértői jellegű kormányt látna szívesen, illetve a Reformszövetségéhez hasonló válságkezelő programot - ha ezeket nem látja teljesülni, az országos tanács felhatalmazása alapján akár ki is hátrálhat Bajnai mögül. Fodor Gábor pártelnök viszont vasárnap úgy nyilatkozott, az új kormánnyal kapcsolatos elvárásaik teljesülni látszanak.

A teljes program még nem ismert, Bajnai a múlt héten csupán egy vázlattal állt elő, amely a legsürgősebb döntéseket tartalmazza. Azt kérte, a döntésekről szóló listát írják alá az őt támogató képviselők - ezzel politikai nyilatkozatban vállalva a döntések majdani megszavazását. Az MSZP képviselői már aláírták a nyilatkozatot, Fodor Gábor SZDSZ-elnök pedig vasárnap azt mondta, az SZDSZ-es parlamenti képviselők a következő napokban fogják aláírni Bajnai vázlatát.