Nem biztos benne a rendőrség, hogy lőttek Táskán

Vágólapra másolva!
Négyszer rálőttek keddre virradóra egy cigányok lakta házra Táskán, a támadók elmenekültek - állítja egy Somogy megyei roma civil szervezet vezetője és a házban élő férfi. A rendőrség vizsgálja az esetet, egyelőre nem találtak olyan nyomokat, amelyek lőfegyveres támadásra utalnának. A rendőrség szerint a táskai eset nincs összefüggésben a korábbi cigányok ellen irányuló támadásokkal.
Vágólapra másolva!

Kedden este 10 óra után érkezett bejelentés a Marcali Rendőrkapitányságra, hogy a Somogy megyei Táskán egy cigányok lakta családi háznál lövésnek tűnő hangot, csattanást hallottak. Horváth Gyula, a szomszédos Lengyeltóti roma civil szervezetének vezetője azt mondta, hogy a cigánysor utolsó házát négy lövés érte, de senki sem sérült meg.

Bíró Gábor, a Somogy megyei rendőrség szóvivője szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy lövöldözés történt volna Táskán. Az [origo]-nak azt mondta, a helyszínelés során a rendőrség az épület nyugati oldalán talált egy vakolat sérülést, amelynek keletkezése nem tisztázott, ezért szakértők vizsgálják, hogy a sérülést okozhatta-e lövés. Az épület déli oldalán további két rongálódást vizsgált meg rendőrség, melyek a bejelentő szerint kb. másfél hónappal ezelőtt keletkeztek. Itt egy anyagmaradványt találtak, melyet a családfő talált a ház mellett majd eldobott. Az anyagmaradványról elsődlegesen kizárták, hogy lőszer maradvány lenne, később szakértő fogja megvizsgálni.

A bizonyítékok és a nyomok alapján Bíró egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a táskai eset összefüggésben állna a korábbi cigányok ellen indított támadásokkal, ugyanakkor közölte, hogy a korábbi támadások miatt nagy körültekintéssel jár el a rendőrség az ügyben.

A családfő, Horváth István az MTI-nek azt mondta, elképzelni sem tudják, hogy ki és miért lőhetett a házukra, nincsenek haragosaik, nem tartoznak senkinek, hat gyereküket is rendesen nevelik. Azt mondta, hogy a rendőrökkel "abban maradtak", hogy "bizonyára kispuska lehetett" a fegyver, amelynek két lövedéke a ház hátsó tűzfalába hatolt. A bejárat előtti nyitott terasz betonalapján lövésnyomokat is mutatott az MTI munkatársának, hozzátéve, hogy az egyik másfél hónappal korábbról származik. Mint mondta, akkor azt gondolta, hogy a gyerekek szórakoztak légpuskával, de most már nem biztos ebben.

Szemtanúk Horváth Gyulának azt mondták, hogy egy kisebb fekete autóból adták le a lövéseket, majd a támadók elmenekültek. Szerinte keddre virradóra történt támadás során két lövedék az ablakon át hatolt az épületbe, míg a másik két lövedék a falba fúródott. A roma civil szervezet vezetője maga is elment a helyszínre a lövöldözés után, mivel Táskán nincs cigány kisebbségi önkormányzat.

Forrás: MTI

Táskán tavaly fejeződött be a kormány telep-felszámolási programja. A helyi cigányok fele a faluba költözött, míg a többieknek a korábbi utcában építettek lakásokat. Horváth szerint a környező falvakban élő Somogy megyei cigányok félnek, rendőrségi védelmet kérnek, de addig is éjjelente járőrözni fognak.

Bogdán Sándor, az Országos Cigány Önkormányzat megyei irodavezetője egy másik esetről is beszámolt. Azt mondta, hogy Bereg és Kutas között vasárnap délután biciklijüket toló roma fiatalokra lőtt rá autójából kiszállva egy férfi, de itt sem sérült meg senki. A fiatalokat a nagyatádi rendőrségen kihallgatták, és megindult a nyomozás - tette hozzá Bogdán.

Csécsi Soma, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője a távirati iroda kérdésére azt mondta, az ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az illetékes, ők fogják a nyomozást lefolytatni.