Vágólapra másolva!
Elő lehet készíteni az új típusú influenza elleni oltóanyag gyártását, mivel megérkezett a vadvírus Magyarországra. Az oltóanyag Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint 80-120 nap múlva készülhet el.
Vágólapra másolva!

Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter. Ez azt jelenti, hogy el lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését.

Magyarország azért kért vírusmintát az Egyesült Államoktól, mert a magyar laboratóriumok különlegesen biztonságosak, lehetséges bennük a veszélyes, fertőzőképes vadvírusok felhasználása az oltóanyag kifejlesztéséhez.

Az oltóanyag 80-120 nap múlva készülhet el, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy mennyit gyártanak belőle - mondta Székely Tamás. A genetikailag megszelidített mintákkal a WHO szerint 4-6 hónapot venne igénybe a fejlesztés, a magyar oltás tehát legalább egy hónappal a többi gyártó előtt készül el.

A kormány döntött arról, hogy további 300 millió forintot szán a vírus elleni felkészülésre, Székely Tamás szerint ugyanakkor nem lehet egyértelműen megmondani, eddig mennyi pénzt költöttek a célra.