Felfüggesztették a vasutassztrájkot

Vágólapra másolva!
Péntek déltől felfüggesztette az éjfélkor megkezdett vasutassztrájkot a VDSZSZ. A munkabeszüntetés miatt késések és járatkimaradások voltak a vasúti közlekedésben. Péntekre a LIGA szakszervezetek országos munkabeszüntetést hirdettek, amelyhez elvileg csatlakoztak postások, egészségügyi és reptéri dolgozók, illetve pedagógusok is, de a vasutasokon kívül csak néhány iskolában sztrájkoltak. Kövesse az eseményeket az [origo]-n!
Vágólapra másolva!

Felfüggeszti déltől a vasutassztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke. Az éjfélkor kezdődött munkabeszüntetés az eredeti tervek szerint este hat óráig tartott volna. Gaskó azt mondta, a döntést a VDSZSZ sztrájkbizottsága hozta meg, miután a testület úgy ítélte meg, hogy a sztrájk elérte célját: a vasutasok részt vettek a munkabeszüntetésben, támogatva a többi ágazatban sztrájkolókat.

"Láthatóan nem volt szimpátia a VDSZSZ sztrájkja iránt" - mondta az MTI-nek Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője. A vasúttársaság szerint a menetrend szerinti forgalom a budapesti elővárosi forgalomban a késő délutáni, esti órákra fog helyreállni, a nemzetközi és távolsági vonatok pedig szombaton hajnaltól közlekedhetnek menetrend szerint. A munkabeszüntetés miatt péntek reggeltől kiszámíthatatlanná vált a vasúti közlekedés, annak ellenére, hogy a MÁV szerint a reggeli műszakban jelentősen csökkent a sztrájk támogatottsága. A GYSEV délutánra ígéri a menetrend helyreállítását.

A munkabeszüntetést a LIGA szakszervezetek hirdették meg, tiltakozásul a Bajnai-kormány tervezett megszorításai ellen. Gaskó István korábban azt mondta, több tízezer sztrájkolóra számít. Hat ágazatból 15-20 szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik a sztrájkhoz, de csak a vonatközlekedésben volt komolyabb fennakadás. Nyugat-Magyarországon 10 és 12 óra között a GYSEV dolgozóinak egy része is sztrájkolt.

A munkabeszüntetéshez csatlakozott a Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete (RDSZSZ), amely a forgalmas reggeli időszakban tartott volna kétórás figyelmeztető sztrájkot. A reptéren ennek ellenére valamennyi járat idejében elindult, és minden utasbiztonsági kapu működött. A menedzsmentnek nincs tudomása arról, hogy bárki sztrájkolna - mondta az MTI-nek pénteken reggel Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Horgászni indultak volna - még több fotóért kattintson a képre!

A Volán-társaságok közül egyedül a Körös Volánnál jelentettek be munkabeszüntetést, de ott sikerült megállapodni az elégséges szolgáltatásról. A Békés Megyei Közlekedési Szakszervezet elnöke korábban azt mondta, körülbelül 100 helyi és helyközi járat nem indul el, de ez nem befolyásolja majd súlyosan a tömegközlekedést. Az MTI-nek Sznyida László szállítási üzemvezető pénteken hajnalban azt mondta: az összes helyi és helyközi járat elindult Békés megyében.

Sztrájkot hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) és a postai szállítást végző JNT Kft. is. Az egészségügyi intézményekben szinte sehol sem számítanak jelentős fennakadásra az ellátásban. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban reggel nyolctól kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az EDDSZ dolgozói a Magyar Orvosok Szövetségével közösen, azonban a sürgős eseteket ellátták.

A Nyugati pályaudvaron várakozó utasok véleménye

Érettségi sztrájk idején

Az Oktatási Hivatal szerint nem zavarta meg a LIGA sztrájkja a német nyelvi írásbeli érettségiket, a vizsgák 1068 helyszínen csaknem 29 ezer diákkal rendben megkezdődtek pénteken. A pénteken érettségiző diákok korábban ígéretet kaptak az oktatási minisztériumtól arra, hogy ha a sztrájk miatt, önhibájukon kívül késnek el vagy maradnak le az írásbeliről, akkor pótló vizsgát tehetnek. (Erről bővebben korábbi cikkünkben, itt olvashat.)

Baranya megyében három oktatási intézmény csatlakozott a pénteki sztrájkhoz: Pécsett a Pollack Mihály Építőipari Szakközépiskolában 8 és 14 óra között 22 dolgozó vesz részt a sztrájkban, a Mezőszél Utcai Általános Iskolában pedig 8 óra és 8.45 között nem vették fel a munkát a tanárok. Berkesden a helyi általános iskola és óvoda dolgozóinak ötven százaléka sztrájkolt reggeltől 13 óráig.

Szolnokon a Fiumei úti intézmény tartja ma zárva kapuit. Néhány más intézményben a tanárok kék szalagot tűztek ruhájukra, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a munkabeszüntetéssel. Esztergomban a Szent István Gimnáziumban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, mert a tantestület nagy része sztrájkol. A német érettségit a munkabeszüntetés nem érinti, a kiesett órákat viszont pótolni kell. Az iskolában a tanári felügyeletet megszervezték.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Nógrád megyében négy általános iskolában terveztek péntekre pedagógussztrájkot, háromban kétórásat, egyben pedig egész napost. Debrecenben összesen hat általános iskolában lesz sztrájk pénteken, a középiskoláknak azonban egyikében sem - mondta korábban Halász D. János, Debrecen oktatásért felelős fideszes alpolgármestere.

Az iparban a Rábánál és az Electroluxnál, a kereskedelemben pedig a Tescónál működő egyik szakszervezet csatlakozott a sztrájkhoz, de ez nem befolyásolta sem az áruházak nyitva tartását, sem ellátását. A Magyar Postánál sem okozott fennakadást a szállítást végző JNT Kft. kétórás munkabeszüntetése.

A LIGA szakszervezetek azért tiltakoznak sztrájkkal a Bajnai-csomag ellen, mert szerintük a kormányprogram nem teremt új munkahelyeket, és nem indítja be a gazdaságot. Gaskó szerint nincs szükség megszorításokra, ehelyett a korrupció visszaszorításával és a feketegazdaság elleni fellépéssel kellene előteremteni a szükséges forrásokat. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a legutóbbi egyeztetésen közölte, hogy a VDSZSZ május 8-án azért is sztrájkol, mert a MÁV-társaságokkal folytatott több mint egyéves kollektív munkaügyi vita nem hozott eddig eredményt.