Téves influenzariasztás volt Budapesten

Vágólapra másolva!
Az új típusú influenza gyanújával szállítottak kórházba egy beteget Budapesten, de a teszt szerint nem az új típusú vírus fertőzte meg. Magyarországon egyelőre nem bukkant fel a betegség, bár több risztás is volt már. A WHO adatai szerint világszerte 5728 embert fertőzött meg.
Vágólapra másolva!

Negatív az új típusú influenza vírus gyorsteszt eredménye annál a betegnél, akit május 13-án délután szállítottak be a budapesti László Kórházba - közölte az ÁNTSZ. A beteg háziorvosa értesítette a mentőszolgálatot, hogy feltétezhetően az új influenza vírussal fertőzött beteg jelentkezett nála. A gyanúra az adott okot, hogy a beteg a Ferihegyi repülőtéren egy Los Angelesből egy szomszédos országba továbbrepülő ismerősével találkozott és rövid időt vele töltött.

A mentőszolgálat védőöltözékben küldte a helyszínre személyzetét, így szállították be a beteget az új típusú influenza gyógykezelésére kijelölt László Kórházba. A betegnél elvégzett gyorsteszt mind a László Kórházban, mind az Országos Epidemiológiai Központban kizárta az influenzás megbetegedés lehetőségét. A beteg más okból lázasodott be, ezért megfelelő gyógyszerekkel ellátva hazaengedték.

Az eset néhány órával az után történt, hogy az egészségügyi miniszter szerdán bejelentette: Magyarországon továbbra sem mutatták még ki az új típusú influenzavírust. Székely Tamás a biztonsági intézkedésekről szólva arról is beszélt, hogy az infrakamerák működése óta 71 ezer embert vizsgáltak meg a Ferihegyi repülőtéren, közülük 208-nak volt magasabb a hőmérséklete, de egyikük sem volt influenzás.

Kertész Adrienn, László Kórház járványügyi főorvosa az MTI-nek azt mondta, naponta jelentkeznek influenza gyanújával betegek, de eddig minden teszt negatív volt. "Április 27-e óta csináljuk ezeket a vizsgálatokat, és minden nap természetesen jönnek ilyen vizsgálatra" - mondta a főorvos, aki szerint a mentők minden ilyen esetben védőfelszerelésben mennek ki a beteghez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, szerda reggeli összesítése szerint eddig 33 országban jelent meg az új típusú, A(H1N1) jelzésű influenzavírus, 5728 megbetegedést jelentettek. A legtöbb, laboratóriumi vizsgálattal megerősített megbetegedést az Egyesült Államokban észlelték: 3009 ember fertőződött meg, közülük hárman meghaltak. Mexikóban 2059 fertőzöttről tudnak, 53 ember halálát okozta biztosan az influenza.

Egy-egy haláleset történt még Kanadában és Costa Ricában. Európában a legtöbb, 98 megbetegedést Spanyolországban regisztrálták, haláleset nem történt. Magyarországhoz legközelebb Ausztriában erősítették meg az új típusú vírus jelenlétét. A WHO nem ajánlotta az utazások korlátozását az influenzajárvány miatt.