Magyarországra ért a szlovák olajszennyezés a Bodrogon

Vágólapra másolva!
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóbereckihez ért a Bodrogon levonuló olajszennyeződés. A szlovák vízügyi szakemberek már a folt jelentős részét megszüntették, de még így is sok dolguk marad a magyar vízügyiseknek. A munkát nehezíti a folyón levonuló rengeteg uszadékfa is. Az olaj még Szlovákiában került a vízbe, miközben egy elsüllyedt kotróhajót próbáltak kiemelni a Bodrog medréből.
Vágólapra másolva!

Pénteken hajnalban megérkezett a Bodrog folyón levonuló, Szlovákiából eredő olajszennyeződés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsóberecki térségébe. A magyar vízügyi szakemberek már mintegy négy-öt köbméternyi anyagot távolítottak el a folyó felszínéről.

A Bodrog szlovákiai szakaszán csütörtökön hidraulika olaj került a folyóba, ezért az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a folyó felső szakaszán - mondta az előzményekről Csont Csaba szóvivő.

Az alsóberecki közúti hídnál kifeszítették a szennyezés eltávolítására szolgáló merülőfalat és egy speciális olajfelszívó hurkát. A munkát nehezíti a sok uszadékfa és rönk, amelyek veszélyeztetik az eszközök épségét - magyarázta a szóvivő. Az uszadékokat motorcsónakkal szedik ki a folyóból.

Csont Csaba elmondta, hogy úgy tudják, a szlovák vízügyi szakemberek körülbelül tíz köbméternyi adszorbens anyagot juttattak a vízbe. "Ehhez tapad hozzá az olaj, vagyis megköti a szennyezést, így halásszák azt le a vízügyi szakemberek a vízfelszínről" - mondta Csont Csaba.

Alsóbereckinél jelenleg két motorcsónakkal húsz ember dolgozik. A kiszedett szennyezőanyagot veszélyes hulladékként ártalmatlanítják majd. Az olaj a szlovákiai ladmovcei kikötőben, egy elsüllyedt kotróhajó kiemelése közben került a vízbe.