Költségtérítésre köteleznék a túlcsúszó diákokat

Vágólapra másolva!
Kiesne az államilag finanszírozott képzésből minden olyan diák, aki nem fejezi be az előírt legrövidebb időn belül felsőoktatási tanulmányait egy törvényjavaslat értelmében - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint több ezer diák hagyhatja ott diploma nélkül az egyetemeket.
Vágólapra másolva!

Költségtérítésre kötelezne egy új törvényjavaslat minden olyan egyetemi és főiskolai diákot, akik akár csak egy félévvel is túllépik az előírt képzési időt - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a Magyar Bálint volt SZDSZ-es oktatási miniszter és Sándor Klára SZDSZ-es képviselő által benyújtott, több szocialista képviselő által is támogatott indítvány minden az ingyenes állami felsőoktatásban jövő szeptembertől tanuló diákra lenne érvényes. A jelenlegi szabályok egy év csúszást tesznek lehetővé az államilag finanszírozott képzésben részt vevők számára, a diákok 12 félévet tanulhatnak ingyen.

A lap szerint sok fiatal kénytelen lenne abbahagyni tanulmányait, mivel nem tudja finanszírozni az esetenként félévenként több mint egymillió forintos költségtérítést. Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint a javaslat hatalmas pazarlás, mert aki évente több ezer diák hagyja majd ott az egyetemeket diploma nélkül, akiknek addigi tanulmányai hiába fizette az állam.

Az indítványnak van egy másik része is, ami miatt kiakadt a HÖOK. Ez szigorúbban ellenőrizné a hallgatói önkormányzatok (HÖK) megválasztását, és kötelezné őket arra, hogy bizonyítsák: a hallgatók legalább negyede támogatja őket. Erről bővebben ebben a cikkben olvashat.