Nem közösködik Slotáékkal a Jobbik az EP-ben

Vágólapra másolva!
A Jobbik még nem döntött arról, hogy melyik frakcióba ül az Európai Parlamentben (EP). Kedden dől el az is, ki lesz a vasárnapi választáson 14 százalékot szerzett párt harmadik képviselője az EP-ben.
Vágólapra másolva!

Még nem döntötte el a Jobbik, melyik frakcióba ül majd az Európai Parlamentben - mondta Balczó Zoltán, a párt alelnöke az MTV Nap-kelte című műsorában. A kérdésre, hogy az euroszkeptikus frakcióba ülnek-e - melynek feltehetően a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), Ján Slota pártjának képviselője is tagja lesz -, Balczó azt válaszolta: két feltétel alapján döntik el, hogy mely frakciót választják.

Az egyik feltétel, hogy a frakció utasítsa el a lisszaboni szerződést, mert az a Jobbik szerint túlságosan szűkítené az európai országok nemzeti önrendelkezését. A másik feltétel, hogy "semmiképp nem lehetünk egy olyan frakció tagjai, amelyben soviniszta magyargyűlölő képviselők ülnek" - fogalmazott.

A párt alelnöke szerint a keddi elnökségi ülésen dől el, ki lesz a Jobbik harmadik képviselője, akit az Európai Parlamentbe (EP) küld. A Jobbik a vasárnapi európai parlamenti választáson 14 százalékos eredményt ért el - az MSZP csak egy képviselői hellyel többhöz jutott -, emiatt három képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Az új EP-ben minden harmadik képviselő a néppárti frakcióban ül majd, ezzel tovább erősödött a Néppárt.