Feljelentették a káros lisztet gyártó malmot

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a cég ellen, amely káros anyagot tartalmazó lisztet forgalmazott. A több száz tonna mérgezett liszt több nagy élelmiszer-ipari céghez eljutott, emiatt rengeteg, durumlisztből készült terméket kellett kivonni a forgalomból.
Vágólapra másolva!

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal csütörtökön feljelentést tett a rendőrségen a fuzáriumtoxin-szennyezés miatt. A feljelentést a Diamant Malom International Kft. ellen tették, amely a mérgező anyagot tartalmazó búzát forgalmazta - mondta a hivatal elnökhelyettese, Bognár Lajos a Független Hírügynökségnek.

Kökény István, a Diamand Malom International Kft. vezetője szerint véletlenül keveredhetett bele a fertőzött gabona a tisztába. Elkülönítették a fertőzött búzát, viszont az egyik munkás véletlenül abból is belekevert a feldolgozandó mennyiségbe - mondta a Független Hírügynökség Kökény, aki ígéretet tett arra, hogy kárpótolni fogják partnereiket.

A deoxinivalenol (DON) toxint egyes fuzárium gombafajok termelik, ezzel mérgezett búzát legfeljebb takarmánynak lehetne felhasználni. Bognár Lajos szerint összesen mintegy 500 tonnányi olyan termék készült el, amely a bajai malomból származik.

A liszt felvásárolói között van a Cerbona, amely a 2011. május 13-a és 2011. június 18-a között lejáró félkilós Durillo és az ömlesztett Durum márkanevű száraztésztákat szedette le a polcokról. Gombos Zoltán Fejér megyei főállatorvos elmondta, hogy kiderült, a Cerbona nem követett el szabálytalanságot, nem hibáztatható a mérgező termékek polcokra kerüléséért.

A fuzárium penészgomba mérgei, így a DON-toxin sem bomlik le hő hatására - mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Melinda, a Kaposvári Egyetem tanára, a fuzárium penészgomba mérgeinek kutatója. Ennek ellentmond Süth Miklós országos főállatorvos, aki szerint "két pozitív dolog is van az egészben: a DON vízoldékony és mérsékelten hőhatású toxin". Süth szerint vízben és nagy hőmérsékleten megfőzve könnyedén elbomlik.

Kovács Melinda azt mondta, hogy annyira ellenállók ezek a toxinok, hogy ha a tápcsatornába kerülnek, még a gyomorsav sem képes közömbösíteni őket. A szakember szerint az a legjobb megoldás, ha bárki, aki szennyezett a termékből vásárolt, visszaviszi azt az árusítás helyére.

A fuzárium penészgomba egy másik hormonális hatású F2 nevű toxinja veszélyesebb lehet. Egyes szakértők szerint ennek hormonális hatása okozhatta azt, hogy egy 5 éves kislány menstruálni kezdett, illetve hogy egy 10 éves kisfiú mellei nőni kezdtek - írja a Független Hírügynökség. Kovács Melinda sem zárta ki az összefüggést, és felhívta a figyelmet, hogy a fuzárium mérgek együttes hatását még nem ismerik. Tehát elképzelhető, hogy egy mérésnél egy termékben minden toxin határérték alatt szerepel, a minimálisan jelenlévő mérgek együttesen azonban káros hatást fejthetnek ki.