Az európaiak ötöde elkaphatja ősszel a H1N1-et

Vágólapra másolva!
Ősszel az európai lakosság egyötöde megfertőződhet az új influenza H1N1 vírusával az európai járványügyi központ magyar igazgatója szerint. A járványügyi vezető szerint a vírus valószínűleg akkor is csak enyhe lefolyású betegséget fog okozni, de a betegek várhatóan nagy száma miatt sokan kórházba fognak kerülni.
Vágólapra másolva!

Fel kell készülni arra, hogy Európa lakosságának legalább az ötöde megbetegszik majd ősszel, amikor a leginkább fertőzni fog az új influenza H1N1 vírusa - mondta Jakab Zsuzsanna, a stockholmi székhelyű Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) magyar igazgatója. Az európai járványügyi vezető szerint olyan méretekben nő Európában is a vírussal fertőzőtt betegek száma, hogy új stratégiára van szükség a világjárvány kezelésében.

A hét elején Jönköpingben találkoztak az uniós tagországok egészségügyi miniszterei. Az angol tárca vezetője azt mondta, hogy ha a jelenlegi tendencia folytatódik, augusztusban akár naponta 100 ezerrel is nőhet a szigetországban a fertőzöttek száma. Ez pedig azt jelenti, hogy egész Európában továbbgyűrűzhet ez a folyamat - tette hozzá.

A vírus ilyen gyors terjedése miatt döntöttek úgy az egészségügyi tárcák vezetői, hogy stratégiát váltanak - mondta az ECDC igazgatója. Eddig úgy próbáltak a járvány ellen küzdeni, hogy elkülönítették a fertőzötteket, most a hatások csökkentésére, a betegség kezelésére fogják helyezni a hangsúlyt. Például számításba veszik az antivirális szerek, illetve az antibiotikumok felhasználását. Angliában és Dániában már bevezették ezt a stratégiát, az unió többi országa az új esetek számának függvényében dönt arról, hogy mikor térnek át erre - közölte Jakab.

A járványügyi vezető azt mondta: bár a járvány gyorsan terjed, Európában csak enyhe lefolyású betegséget okoz. A fertőzöttek 90 százalékának nincs szüksége orvosi kezelésre és antivirális szerre sem, és a szakemberek szerint nem is várható, hogy őszre agresszívabbá válna a vírus. Ugyanakkor a betegek várhatóan nagy száma miatt meg fog nőni a kórházi kezelésre szoruló influenzások száma is. Az igazgató hozzátette: azt azért nem lehet teljesen kizárni, hogy mégis átalakul őszre a vírus, hiszen találkozhat a szezonális influenza vírusával, sőt, akár a madárinfluenza vírusával, a H5N1-es vírussal is összekeveredhet.

Jakab nem ajánlja, hogy a patikában is beszerezhető gyógyszereket felvásárolják az emberek, mert a készítmények idő előtti beszedése azt eredményezheti, hogy az antivirális készítmények hatástalanná válnak addigra, amikor valóban szükség lenne rájuk.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az új influenza nem érinti a 60-65 év felettieket - mondta az igazgató. Ennek az az oka, hogy az 50-es, 60-as években olyan szezonális influenzajárványok fertőztek, amelyekben jelen voltak az A/H1N1-vírus komponensei, tehát az idősebbek már immunisak ezekkel szemben. A legveszélyeztetettebbek a 2 év alatti gyerekek, a terhes nők, a fiatalok, és azok, akik valamilyen krónikus betegségben, például cukorbetegségben vagy keringési rendellenességben szenvednek. A világjárvány halálos áldozatai eddig szinte kivétel nélkül ezekből a csoportokból kerültek ki.

Az európai járványügyi központ vezetője szerint Magyarország a többi uniós állammal összehasonlítva is jól felkészült a pandémiára: "meglehetősen jó készlete" van antivirális szerekből, növelte antibiotikumkészletét és az influenza elleni védőoltás előállításában is előrehaladt. Jakab Zsuzsanna szerint a következő hetekben talán annyit javíthatna Magyarország a felkészülésén, hogy fokozza a tárcák közötti együttműködést, hiszen egy országra kiterjedő járvány nem csak egy minisztériumot érint majd.