Hűtik a betont és vizet osztanak a hőségriadóban

Vágólapra másolva!
Locsolják az utakat, vizet osztanak, és azt tanácsolják mindenkinek, hogy maradjon árnyékban és most különösen figyeljen a kisgyerekekre és az idősekre - szerda reggeltől rendelték el a másodfokú hőségriasztást. Hosszabb ideig tartanak nyitva a strandok, a mentők több riasztásra készülnek, és a korábbi évek tapasztalatai alapján lehetnek kisebb zavarok a közlekedésben is.
Vágólapra másolva!

Vízosztással és az utak, utcák locsolásával próbálja enyhíteni a kánikula hatásait a főváros - mondta Demszky Gábor főpolgármester. Demszky szerint péntekig meleg lesz, aztán hidegfront hozhat enyhülést, de jövő héttől visszatérhet a kánikula.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában, éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit, ahol a beton akár 60-70 fokos is lehet. Nappal a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot locsolják

A Fővárosi Polgári Védelem munkatársai rendőri biztosítás mellett, szerdától naponta 20 ezer félliteres flakonos vizet osztanak szét Budapest több fontos forgalmi csomópontján, például a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren és az Őrs vezér téren. A Deák téren este 6-ig lehet zacskós vízhez jutni, vízkorlátozásokra ugyanakkor a főpolgármester szerint nem kell számítani.

Ha jövő héten ismét kánikula lesz, ugyanezek az intézkedések várhatóak - mondta Demszky Gábor.

Kedden már megelőzték a hőségriadót

Már kedden több vizet kaptak a munkások az [origo] által felkeresett egyik budapesti építkezésen, és biztosították nekik az óránkénti 10 percnyi pihenőt. Ezzel megelőzték az országos tisztifőorvos által elrendelt másodfokú hőségriadót, ami szerdától érvényes.

Ezt akkor hirdetik ki, ha az előrejelzés szerint a napi középhőmérséklet, várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25 C°-ot, illetve ha a napi középhőmérséklet legalább egy napra eléri a 27 C°-ot. Ezekre a napokra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Országos Mentőszolgálat a következő tanácsokat adja a lakosságnak:

- fokozottan ügyeljünk a folyadékbevitelre és az elvesztett só pótlására
- az idősek forróság idején, főként a déli órákban tartózkodjanak hűvös helyen
- a legmelegebb déli órákat töltsük árnyékban
- aki tudja magáról, hogy súlyos betegsége van, és nagyon nehezen viseli a hőséget, lehetőleg ne tervezzen egyébként halasztható hivatali ügyintézést, sorban állást
- fokozottan figyeljünk a vezetésre, mivel a kánikulában romlik az autósok reakcióideje
-törekedjünk megakadályozni a lakások felmelegedését, ezért nappal csukjuk be az ajtót, ablakot és sötétítsünk be
- este, éjszaka azonban szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel
- a nagyon meleg idő elsősorban az idősek, a szívbetegek, a kisgyermekek és a fizikai munkát végzők szervezetét veszi igénybe, ezért rájuk érdemes jobban odafigyelni.

Szerdán döntenek a konkrét tennivalókról

A másodfokú hőségriadó miatt az ÁNTSZ a lakosság mellett több intézménynek is megfogalmazott ajánlásokat. Egyebek mellett felhívták a figyelmet arra, hogy gyakrabban locsoljanak a parkokban, közutakon, tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált közintézmények listáját, biztosítsanak ivóvizet a közterületeken, hosszabbítsák meg a strandok nyitvatartási idejét. A 2. fokozatú hőségriasztás szerdán lép életbe és szombat éjfélig tart.

Preventív intézkedések

Az egyik budapesti kerület, Erzsébetváros polgárvédelmi csoportjának kirendeltség-vezetője az [origo]-nak azt mondta, egyik fő feladatuk a prevenció, elsősorban a lakosság tájékoztatása. Pásztor József szerint a VII. kerületben ezt már kedden megkezdték, szerinte "a kerületben nem lesz olyan ember, aki ne értesülne a kánikulai tennivalókról".

Vidéki városokban is készülnek a hőségre, Siófok önkormányzatától például azt a választ kaptuk, hogy ők már kedden megkezdték a parkok és utak intenzívebb locsolását, és elsősorban a belvárosban és a lakótelepeken intézkednek az ivóvízosztásról. A város 16 kilométer hosszan a part mentén fekszik, Nagy István, az önkormányzat sajtóreferense az [origo]-nak azt mondta, a hosszú vízfelület menekülési lehetőség a kánikula elől.

Tovább lehet strandolni

A forróságban a budapestiek gyors felfrissülésért legfeljebb a strandok vizeiben tudnak lubickolni. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója, Kiss Ferenc az [origo]-nak azt mondta, hogy a kánikulára való tekintettel a strandokat igény szerint akár egy órával korábban kinyithatják és a zárást is ki lehet tolni egy órával. A pénztáraknál napernyőket és vízautomatákat helyeznek el, hogy ne a tűző napon kelljen várakozniuk a vendégeknek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A budapestiek hosszabban strandolhatnak (A fotóra kattintva további képek a hőségről.)

Mivel a vendégek biztonságára a személyzet ügyel, őket védőitalokkal látják el, a napon üldögélő úszómestereket napernyőkkel védik. Kiss Ferenc azt mondta, hogy a védőitalok osztásán kívül - amely közegészségügyi rendelet - a többi óvintézkedés a cég saját döntése. A strandrádió szünetében, az infóblokkban a veszélyekre hívják fel a figyelmet, ezekben a napokban elsősorban a szintén aktuális UVB-riadóra is.

A kórházakban figyelik a betegek vízfogyasztását

Az ÁNTSZ a kórházakat, rendelőket is tájékoztatta a rendkívüli időjárásról. A budapesti Szent Imre Kórház ápolási igazgatója, Záray Gyuláné az [origo]-nak azt mondta, hogy kánikulában az ápolók és az orvosok is odafigyelnek a betegek folyadékfogyasztására. Külön megfigyelőlapon kell jelezniük, mennyi folyadékot fogyaszt a beteg - ennek megkezdésével nem várták meg a hőségriadó hivatalos kihirdetését.

A Szent Imre Kórházban csak 5-6 kórterem légkondicionált, a többiben folyamatos szellőztetéssel, illetve paplanok helyett lepedőkkel igyekeznek enyhíteni a betegek forróságból adódó kellemetlenségeit.

A mentők több riasztásra készülnek

Az Országos Mentőszolgálat az [origo]-val azt közölte, hogy a hőség miatt kedd délutánig nem emelkedett a mentőszolgálathoz érkező riasztások száma. Egy átlagos napon, Budapesten 300 esetben riasztják a mentőket, ez várhatóan 20-25 százalékkal emelkedni fog a következő napokban. A nagyon meleg idő elsősorban az idősek, a szívbetegek, a kisgyermekek és a fizikai munkát végzők szervezetét veszi igénybe.

A közlekedésben is lehetnek gondok

A korábbi nagy hőségek tapasztalatai alapján gondok lehetnek a közlekedésben is. A MÁV egy 2006-os másodfokú hőségriadó során arra hívta fel a figyelmet, hogy a tartós meleg a vasúti berendezések működésében is zavart okozhat - fénysorompók, váltók romlanak el, kábelzárlatok keletkeznek. A kánikula szerkezeti változásokat okozhat a sínekben, a vasúti pályákban. A cég akkori közlése szerint 32 fokos levegő-hőmérsékletnél 45-50 fokos sínhőmérséklet alakul ki a síneknél.