Magyar Bálint is nekirontott Retkesnek

Vágólapra másolva!
Pető Iván volt pártelnök után újabb régi SZDSZ-es bírálja nyíltan Retkes Attilát, a párt új vezetőjét. Magyar Bálint korábbi miniszter szerint Retkes nem alkalmas a helyzet megoldására, csak azt tudta megtenni, hogy a szélsőjobboldal vádjait ragasztotta a pártra. Magyar szerint az SZDSZ számára már nincs feltámadás.
Vágólapra másolva!

"Már egy ideje világos, hogy az SZDSZ pártként befejezte a működését" - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Magyar Bálint szabad demokrata képviselő, korábbi oktatási miniszter. Arra a kérdésre, hogy van-e még remény az újjászületésre, Magyar azt válaszolta: "Ennek az SZDSZ-nek vége".

Magyar szerint az SZDSZ mindig "szabad, de parttalan" viták színtere volt, ráadásul ez az egyetlen párt, ahol a viták a nyilvánosság előtt zajlottak. Azt mondta, az SZDSZ-nek sok esetben egy dologról két párhuzamos véleménye volt, amiből kialakult a "belső ellenzéki pozíció éthosza". Ennek kiemelkedő figurája Magyar szerint Fodor Gábor lett, aki 1998 óta vezette a belső ellenzéket.

A belső viták azonban eljutottak "egy olyan bohózatig, ahol az új elnök a legvadabb SZDSZ-ellenes vádakat böfögi vissza, és kér értük bocsánatot a társadalomtól" - utalt Magyar Retkes Attila pártelnök megválasztását követő első beszédében. A volt miniszter már a második régi SZDSZ-es, aki felrótta Retkesnek, hogy igaznak állítja be a pártot ért vádakat. Pető Iván korábbi pártelnök a Magyar Narancsnak adott interjújában azt mondta: Retkes antiszemita toposzokat adott elő.

A Fodor Gábor által vezetett belső ellenzék Magyar szerint felruházta magát azzal a joggal, hogy megmondja, ki a jó liberális. "És amikor szembesült a kétszázalékos eredménnyel, ráeresztette a pártra Retkes Attilát, akinek nincs sem intellektuális, sem erkölcsi ereje ahhoz, hogy ezt a helyzetet ne a jobboldalra hajló populizmus mentén oldja meg" - mondta Magyar.