Felfüggesztették a fóti polgármestert

Vágólapra másolva!
Az ellene indult fegyelmi eljárás idejére felfüggesztette hivatalából a fóti polgármestert pénteki tanácskozásán a képviselő-testület fegyelmi bizottsága - tudta meg az [origo] a bizottság vezetőjétől. A tanácskozáson való részvételt előzőleg a polgármester levélben próbálta megtiltani, az épület ajtaját pedig belülről bezárva találták pénteken a képviselők. Az ülés megtartásához bicikliláncot is el kellett távolítania az egyik képviselőnek a tanácskozás helyszínét elzáró rácsról.
Vágólapra másolva!

Megtartotta péntek délután a fóti képviselő-testület azt a fegyelmi tanácskozást, ahol Mádly Zsolt fideszes polgármester fegyelmi eljárásával kapcsolatban készültek dönteni a helyi politikusok - mondta el az [origo]-nak az MDF helyi vezetője, Móczár Béla, a fegyelmi bizottság vezetője. A képviselő-testület többsége még július 15-én szavazta meg, hogy induljon fegyelmi eljárás Mádly ellen, és megalakították a fegyelmi bizottságot is. A július 15-i ülés egyébként botrányba, sőt tettlegességbe fulladt, miután a polgármester váratlanul berekesztette a munkát, de az ott maradó képviselők meg tudták hozni a fegyelmi eljárásra és bizottságra vonatkozó határozatot.

A pénteki tanácskozást a polgármester megpróbálta megakadályozni: csütörtökön levélben figyelmeztette az önkormányzati dolgozókat és képviselőket arra, hogy ne menjenek el az ülésre, és büntető feljelentést helyezett kilátásba a résztvevők számára.

Móczár szerint a pénteki ülés végül "érdekesen alakult". A jegyző és a megjelent képviselők nem tudtak bemenni a hivatalba, mert a jegyző kulcsa nem nyitotta az ajtót. Később megtudták, hogy a szemközti üzletből látták, amint délután a polgármester a kerítésen át távozott - tette hozzá a fegyelmi bizottság vezetője, aki szerint az történhetett, hogy a polgármester belülről bezárta az ajtót és bennehagyta a kulcsot, hogy ne tudjanak bejutni. Miután a takarítónő segítségével bementek mégis, látták, hogy biciklilánccal lezárták a jegyző titkársága és a házasságkötő terem előtti rácsot, ez utóbbiban tartották volna az ülést.

Hétfőn lezárják Mádly irodáját, csak személyes holmiját viheti

Az egyik képviselő végül levágta a láncokat, így tudták megtartani az ülést a testület jelen lévő tíz tagjával. Móczár szerint ez a létszám már minősített többséget jelent, így meg tudták hozni azt a határozatot, amellyel a fegyelmi vizsgálat idejére felfüggesztették a polgármestert tisztségéből, és elhatározták, hogy bírósághoz fordulnak a polgármesteri tisztségének végleges megszüntetésére.

Vargáné dr. Lenkó Erzsébet jegyző is azt közölte az MTI-val, hogy a polgármester felfüggesztéséről döntöttek. A testület 18 tagú, és bár a Fidesz-KDNP, illetve a Civil Összefogás színeiben politizáló képviselők távol maradtak, a megjelent tíz ember szavazata döntő. "Jelenléte zavarná a vizsgálódók tevékenységét" - ezzel indokolta a jegyző, hogy Mádlyt az ellene már tartó vizsgálat befejezéséig, de legfeljebb 30 napig felfüggesztik a munkavégzés alól. Arra a kérdésre, hogy mit tennének, ha hétfőn mégis bemenne és benn is akarna maradni irodájában Mádly, Vargáné azt mondta: ebben az esetben joguk lenne a karhatalmat igénybe venni.

Fábry Béla, Fót szocialista alpolgármestere közölte, hogy a fegyelmi bizottság elnöke, valamint két másik bizottsági elnök és a jegyző jelenlétében hétfőn reggel 8-kor a vonatkozó szabályok szerint lezárják a polgármester irodáját. Mádly Zsolt csak a személyes holmiját viheti el, a folyamatban lévő ügyek aktáit, illetve a folyamatos munkához szükséges információkat át kell adnia az őt helyettesítő Bartos Sándor fideszes alpolgármesternek.

Büntető feljelentéssel fenyegetőzött a polgármester

A polgármester által csütörtökön írt levél az MTI birtokába került, ebben többek között az állt, hogy Mádly szerint mindenki közokirat hamisítást követett el, aki a július 15-én tartott képviselő-testületi ülés berekesztését követően bármilyen jegyzőkönyvet felvett, illetve aláírt. Így szerinte a fegyelmi bizottság létrehozásáról szóló határozat is semmisnek tekintendő, hiszen az a polgármester által vezetett ülésen nem volt megvitatva és megszavaztatva.

A levél további részében a polgármestert úgy fogalmazott: aki a péntekre, 18 órára összehívott fegyelmi bizottsági ülésen részt vesz, az ellen társtettesként, illetve bűnsegédként való közreműködésért büntető feljelentést tesz. Majd így folytatta: ..."az ülés megtartását és azon való részvételt megtiltom". Vargáné dr. Lenkó Erzsébet jegyző az MTI-nek azt mondta, hogy a polgármester nem tilthatja meg az ülés megtartását, és utasításokat is csak a jegyzőn keresztül adhat.

A polgármester szombaton közleményben tudatta, hogy őt a tíz képviselő péntek esti "összejövetelén" történtek semmire sem kötelezik. "Ezért hétfőtől folytatom a munkámat, és senkit nem engedek törvénytelenül a 20 ezer fóti közös vagyonához hozzányúlni" - hangsúlyozza a politikus.

Mádly Zsolt ismét arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy eltávolításának törvényes módja, ha a képviselő-testület feloszlatja önmagát, és így mindenki ki mer állni a fóti választók elé, hogy "ők válaszolhassanak arra a kérdésre: kik irányítsák a várost".