Vágólapra másolva!
A Magyarok Nyilai nevű csoport kilenc tagja - köztük Budaházy György - elleni gyanúsítást azzal egészíti ki a napokban a nyomozó ügyészség, hogy bűnszervezetként követtek el terrorcselekményeket. Ez a körülmény duplájára emeli a kiszabható büntetés felső határát.
Vágólapra másolva!

Bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel gyanúsítják meg a napokban a Magyarok Nyilai nevű csoport kilenc tagját - erősítette meg csütörtökön a Népszava információját a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Fazekas Géza.

A kilenc embert korábban már meggyanúsították terrorcselekményekkel és más bűncselekményekkel, előzetes letartóztatásba is helyezték őket. A napokban hallgatják ki őket arról, hogy bűnszervezet tagjaként tevékenykedtek-e - mondta a szóvivő. Ennek a körülménynek a törvény szerint az a feltétele, hogy három vagy több ember hosszabb időre szövetkezzen súlyos, öt évet meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmények elkövetése céljából, oly módon, hogy egymás között a feladatokat megosztják.

A terrorcselekményt önmagában is akár életfogytiglannal lehet büntetni, de ha bűnszervezet tagjaként követik el, az nyomatékos súlyosbító körülménynek számít. Ez a büntető törvénykönyv szerint az alapbűncselekmény büntetési tételének felső határát a duplájára emeli, és a legszigorúbb, fegyház fokozatban letöltendő szabadságvesztést von maga után - mondta az ügyészségi szóvivő.

Fazekas hozzátette: a közvéleményben és több sajtóorgánumban már bűnszervezetként emlegetik a Magyarok Nyilait, ennek egyfajta büntetőjogi megfogalmazása jelenne meg, ha a kilenc ember tetteit bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménynek minősítené a gyanúsításban a nyomozó ügyészség.

A kilenc gyanúsított között van a 2002-es hídfoglaláskor ismertté vált Budaházy György, aki június 19-én került előzetes letartóztatásba. A főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a férfit. A gyanú szerint Budaházy utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István oktatási miniszter családi háza elleni lőfegyveres támadást, és az ő utasítására dobtak Kóka János SZDSZ-frakcióvezető épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében.