Bencze: A politika és a sajtó táncol a hátunkon

Vágólapra másolva!
A lehető leghamarabb kapták el a cigányok elleni támadások gyanúsítottjait, a rendőrségnek nem volt módja rá, hogy megelőzze bármelyik gyilkosságot - mondta az [origo]-nak Bencze József rendőrfőkapitány. Bencze szerint voltak hibák a nyomozás során, de az elfogás így is bravúros. A főkapitány a rendőrség megítéléséért nem aggódik, de azt nem tartja szerencsésnek, ha ilyen nyomás alatt kell dolgozni.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásban van a romagyilkosságok négy gyanúsítottja. Megnyugodott és hátradőlt, vagy azért még morfondírozik azon, hogy a rendőrség jobban vagy gyorsabban is dolgozhatott volna?

Nyilván megkönnyebbülés ez mindenkinek. Nem csak a rendőröknek, akik éjt nappallá téve dolgoztak, de az ország tisztességes állampolgárainak is, akik bíztak a rendőrségben. Hátradőlni viszont nem lehet, hiszen nem csak ez az egy ügy van. Naponta 17-18 ezer intézkedést tesznek meg a kollégáim, és emellett nehezedett ránk ez a nagy teher több mint egy éven keresztül. Természetesen elemezzük a nyomozást, de állítom, hogy mindent megtettek a rendőrök. Sajnálatos, hogy összesen hat ember meghalt, öt megsebesült ebben a szörnyű sorozatban. Ennek az ügynek az eredményes megoldása a rendőrség becsületbeli ügye volt.

Állítólag egy ideje már figyelték a Debrecenben elfogott csoport tagjait. Az utolsó, kislétai támadás nem lett volna elkerülhető?

Sajnos, nem. Ha már ez előtt a látókörünkben vannak, akkor intézkedtünk volna. Dátumra pontosan nem tudom megmondani, de mindenképpen a kislétai támadás után, és csak nem sokkal az elfogásuk előtt. Az idő elsősorban azért kellett, mert óriási mennyiségű információt kellett feldolgozni.

Volt rá több mint 120 ember, hiszen az elemzőkkel együtt ekkora létszámú, külön nyomozócsoport dolgozott az ügyön.

Ha 120 ember külön-külön tud valamit, az kevés, ezt a tudást összegezni kell, a munkát össze kell fogni. Az adatmennyiség tényleg óriási volt: több mint 4,5 millió telefonhívást, 1 800 000 autópálya adatot, 800 órányi videó-anyagot, és több ezer más információt kellett elemezni, ezek összevetése hozta meg az eredményt. Ezért is vontam vissza a nyomravezetői díjat: bár több mint háromszáz bejelentést kaptunk, és voltak is ezek közt értékelhető információk, amelyek alapján több büntetőeljárás indult. A támadássorozatról értékelhető információ nem érkezett.

A rendőrség utalt arra, hogy az alvilágtól is érkeztek hasznos információk az ügy felderítéséhez.

Húszezer kollégám kétszázezer munkaórában teljesített többletszolgálatot az ország számos településén. Felerősödött a rendőri jelenlét, vegzálás, lépten-nyomon igazoltatásba lehetett botlani. Természetesen nem csak a roma támadások felderítése volt a cél, hanem az, hogy a létrejött közbiztonsági hálón akadjanak fenn a bűnelkövetők. Jelentős mértékben csökkent is azóta az ismertté vált bűncselekmények száma.

Úgy érti, hogy az alvilág azért segített, mert elegük lett a sok rendőrből?

Szerintem nincs az a normális gondolkodású ember, aki gyáva gyerekgyilkosokat védene. Még az alvilág sem. Nem véletlen, hogy a börtönökben sincs maradása annak, aki gyereket öl, a legkeményebb, legdurvább bűnözők is megvetik, elítélik őket.

Ha már szóba hozta, mennyire lesz egyszerű biztosítani a börtönökben a romagyilkosságok gyanúsítottjainak biztonságát?

A büntetés-végrehajtási kollégák bizonyára megteszik a megfelelő intézkedéseket, nyilván nem cél, hogy ott külön büntetéseket kapjanak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Úgy tudom, a rendőrség jövő héten megkezdi a négy gyanúsított kihallgatását, és szembesítések is lesznek.

Ez nyomozástaktikai kérdés, nem tervezzük, hogy beszámolunk majd arról, hogy mikor kit hallgatunk ki. Sajnos, az ügyvédek sokszor ki akarják használni a nagy sajtónyilvánosságot, pedig nem biztos hogy használ a nyomozásnak, ha az ügyvéd minden kihallgatás után sajtótájékoztatót tart. A nyomozásnak ebben a szakaszában a rendőrség inkább hallgat, és csak a közérdeklődésre számot tartó információkat közli.

Azért azt lehet tudni, hogy a Kislétán közelről meglőtt kislánnyal szembesítenék a gyanúsítottakat, és orvhalászokkal, akik egy alkalommal látták őket.

Az orvhalászok fiatal gyerekek voltak, akik közelről látták az elkövetőket. Az a fontos, hogy a bizonyítékok zárt láncolatát biztosítsuk, hiába áll a rendelkezésre DNS-minta vagy más bizonyíték, meg kell próbálni a szembesítést is.

Az [origo]-hoz érkeztek jócskán kétkedő olvasói levelek is, többen a móri nyomozás hibáit emlegették. Kiderülhet még ön szerint, hogy a rendőrség által közzétett DNS-bizonyíték ellenére mégsem ők az elkövetők?

Nagy bizonyossággal és felelősséggel tudom azt mondani, hogy a rendőrség rendelkezésére álló személyi és tárgyi bizonyítékok alapján megalapozott velük szemben a gyanú, illetve az előzetes letartóztatásuk.

Azért nem volt zökkenőmentes a nyomozás, a tatárszentgyörgyi támadás után például több hibát is vétett a rendőrség.

Tatárszentgyörgy állatorvosi ló, mert ott minden jelen lévő hatóság elkövette a maga hibáját, és ezek összeadódva váltak igazán súlyos hibává. Ezt a rendőrség elismerte, és meg is lettek a következményei az érintett kollégákra nézve. Nem ismerték fel az emberölést, és rendkívüli halálesetként kezelték, az orvossal együtt, aki tűzesetből adódódó halált állapított meg, miközben a tűzvizsgáló is azt mondta hogy elektromos tűz volt. De akkor is elvégezték a dolgukat, és állítom, nem veszett el olyan bizonyíték, ami később az eljárásban felhasználható lett volna. Ezek eleve nagyon nyomszegény helyszínek, ráadásul a romatelepeken a felfedező tanúk pillanatok alatt összekürtölték a szomszédságot, akik széttaposták a hátrahagyott nyomok egy részét. Ezért tulajdonképpen bravúr, hogy a kollégák DNS-eket, elemi szálakat és más nyomokat tudtak rögzíteni.

Azért gondolom az sem könnyítette meg a dolgukat, hogy a politika irányából is nagy volt a nyomás. A kislétai támadás után Sólyom László államfő Bajnai Gordontól kért tájékoztatást, Draskovics Tibor rendészeti miniszter erre a rendőri vezetőket rendelte be, miközben a roma szervezetekkel is egyeztetni kellett.

Nem könnyíti a dolgunkat, hogy a politika és sajtó folyamatosan táncol a hátunkon. De az országgyűlés rendészeti bizottsága közel négy órás zárt ülésén elfogadta a rendőrség jelentését arról, hogy hol tart a felderítés, és ekkor még nem voltak meg a tettesek. Türelmet és bizalmat kértünk, persze tudtuk, hogy ez elfogy, ha a sorozat így folytatódik tovább. Az igazi nagy teher viszont nem az volt, hogy számon kér bennünket a közvélemény, a sajtó vagy a politika, hanem hogy egy sorozatgyilkos pszichéjéből az következik, hogy készül a következőre. Be van kódolva, hogy folytatni fogja, és nem lehet tudni, mikor csap le.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Mikor zárhatja le a rendőrség a nyomozást, és mi van még hátra?

Még sok feladat van, számtalan szakértő dolgozik az ügyön, de újabbakat is bevontuk, ezeket a szakvéleményeket fel kell dolgozni. Így a szakértőktől is függ, mikor zárható le a nyomozás.

Gondolom, azért a romagyilkosságok ügye náluk is prioritás, és nem ezt hagyják utoljára.

Nyilván nem, de például még a DNS-vizsgálatoknak sincs még vége. Fontos volt, hogy az alapvető DNS-vizsgálatokat nagyon gyorsan, 24 óra alatt elvégezze a szakértői intézet, de vannak további DNS-mintáink is.

Annyit áruljon el, hetek vagy hónapok múlva lehet vádemelés.

Nem szeretnék jósolni, de inkább hónapok.

Megvannak a gyanúsítottak, mi lesz a kiépített közbiztonsági hálóval, a megerősített járőrözéssel?

A felépített közbiztonsági hálót nem szeretném visszavonni, sőt, még fokozni akarjuk. Tegnapelőtt Miskolcon polgárőr-vezetőkkel egyeztettünk arról, hogyan tudjuk a közös szolgálatokat megerősíteni, még hatékonyabbá tenni a közterületi jelenlétet, hogy az emberek mindennap érezzék ennek a hatását. Egy településen, ahol ilyen durva bűncselekmény történik, nagy úrrá válik a félelem, és nem csak a romákban, mindenkiben. Hetekre, hónapokra lelki sérülést okozhat. Mi ez ellen úgy tudunk tenni, ha ott vagyunk, és látják, hogy nem hagytuk őket magukra.

Az FBI végül segített a nyomozásban? Draskovics Tibor ezt állította, majd utána hiába kérdeztük erről a rendőrséget.

Az FBI-os kollégák nem nagyon akarták, hogy erről beszéljünk. De itt voltak a viselkedéselemző csoport tagjai, és azt mondták, ők sem csinálnának semmit másképp, a profilt, amit felvázoltunk, nagyjából ők is helyénvalónak tartották. Ez nekem megnyugtató volt, hiszen nagy tapasztalattal rendelkeznek ebben, bár hozzáteszem, az itthoni viszonyokat meg mi ismerjük igazán.

A debreceni banda elfogása miatt 11 hónap előzetes letartóztatás után kiengedték azt a három tarnabodi fiatalt, akiket a tavaly szeptemberi Molotov-koktélos támadás elkövetésével gyanúsítottak. Ha a romagyilkosságoknál a sorozatjelleg ennyire nyilvánvaló volt, és utána is folytatódtak a támadások, akkor nem kellett volna előbb rájönni, hogy nem ők a tettesek?

Nem voltak együttműködőek, nem tettek vallomást. Másrészt tanúvallomások és szakértői vélemények alapján gyanúsítottuk meg őket. A tanú látta őket lefűrészelt csövű fegyverrel, befolyásolt állapotban fenyegetőzni, még az elkövetés napján is, a kezükön, ruhájukon pedig beazonosíthatóak voltak a lőpornyomok. Ha valaki nem együttműködő, akkor a rendőrség dolga addig vizsgálni az ügyet, amíg be nem bizonyosodik, hogy ők tették-e. A büntetőeljárást egyébként még mindig nem fejeztük be velük szemben, csak az előzetes letartóztatást szüntettük meg.

Lehetnek további gyanúsítottak? Pár napja megjelentek sajtóértesülések arról, hogy keresnek még gyanúsítottakat, de ezt a rendőrség utána tagadta.

Jelenleg nincs az ügyben körözött személy, ez tény, de nem zárható ki, hogy a nyomozás során újabb gyanúsítottak lehetnek. Hiszen számos ilyen helyzet elképzelhető, például lehet, aki a gépkocsivezetői feladatot ellátta, odavitte őket a helyszínre. Vagy lehet pszichikai bűnsegéd, aki tudott a támadásról vagy más módon közrehatott. Ezért kell még feltérképezni a gyanúsítottak egész kapcsolatrendszerét, előéletét.

A tettesek kézre kerítése segíthet azon, hogy a rendőrségnek elég rossz a megítélése?

Több felmérés bizonyítja, hogy a magyar rendőrség megítélése messze nem olyan rossz, a legutóbbi kimutatás szerint az állampolgárok többsége támogat bennünket.

A GFK tavaszi felmérésében is ez volt nagyjából az arány, de az emberek jobban bíztak a tűzoltókban és a postásokban, mint a rendőrségben.

Teljesen más, hiszen a tűzoltók csak segítenek, nekünk pedig a postásokkal szemben évi több százezer szabálysértési ügyet kell lefolytatnunk. Megjegyzem, a politika, vagy a sajtó bizalmi indexe meg léptékekkel rosszabb, pedig ők mondanak előszeretettel véleményt a rendőrségről. A lényeg, hogy a rendőrség igyekszik mindenkinek egyenlő módon megteremteni a biztonságot. Nem csak a romáknak, mert az utóbbi időben kaptunk olyan kritikát, hogy "mert csak a romákat" védjük. Ez nem igaz, csak ez a gyilkosságsorozat a sajtóban egy időre minden más ügyet háttérbe szorított, hiába dolgoztunk azokon is.