Perelhetne az állam a Sólyom-affér miatt

Vágólapra másolva!
Több nemzetközi fórumon is eljárást indíthatna a magyar állam Szlovákia ellen, amiért augusztus végén nem engedték be Szlovákiába Sólyom László köztársasági elnököt. Egy per évekig tartó jogvitát indíthatna el.
Vágólapra másolva!

A magyar állam államközi pert kezdeményezhetne az Európai Bíróságnál, amiért augusztus végén kitiltották Szlovákiából Sólyom László államfőt - állítja a Népszabadság egy névtelenül nyilatkozó nemzetközi jogászra hivatkozva. A per alapja az lehetne, hogy egy magyar állampolgárt a közösségi normák megsértése miatt jogsérelem ért.

A Népszabadság szerint a schengeni jegyzőkönyv meghatározza a kitiltás feltételeit, de a Sólyom kitiltásáról szóló diplomáciai jegyzék erre nem elég.

Egy másik út is nyitva áll a jogvita tisztázására: az állam az Európai Tanácsban működő testülethez, a Velencei Bizottsághoz fordulhatna, de ennek csak szimbolikus jelentősége van, mert a testület csak véleményt mondhat.

Egy esetleges per évekig eléhúzódó jogvitát indíthatna, ráadásul legfeljebb annyit lehetne elérni vele, hogy Szlovákiát felszólítsák: hagyjon fel a közösségi jog megsértésével. Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal vezetője a lapnak azt mondta, nem kívánják befolyásolni a kormány döntését arról, hogy tegyen-e jogi lépést az ügyben.