Bajnai: Megpróbálunk mindenkit talpon tartani, akit lehet

Vágólapra másolva!
A hátrányos embereken segítene a kormány, egyebek mellett azzal, hogy tanoda- és közmunkaprogram indul - nyilatkozta Bajnai Gordon a Népszabadságnak. A miniszterelnök szerint a Szécsényben elfogadott 11 pont egyaránt jó Magyarországnak és Szlovákiának.  
Vágólapra másolva!

"Jelentősen csökkent a tömeges társadalmi szétesés kockázata a forint árfolyamának stabilizálásával, a gazdasági bizalom újjáépítésével, illetve azzal, hogy előlegezett bizalmat kaptunk a nemzetközi pénzpiacoktól, pénzügyi szervezetektől. Ezt a kockázatot tehát, azt gondolom, eddig eredményesen kezeljük" - mondta a Népszabadságnak Bajnai Gordon miniszterelnök.

Magyarország a munkavállaláshoz kapcsolódó terhek csökkentésével próbálja elcsábítani az erős piaci szereplőket, ebből a szempontból javult a versenyképességünk. A szóban forgó válságmenedzseléssel lehet meggátolni, hogy a társadalmat összetartó keretek szétessenek. Ezt szolgálja a munkahelyek és a hitelfelvevők védelme, valamint a krízisalap is: megpróbálunk talpon tartani mindenkit, akit lehet - fogalmazott a kormányfő.

A szlovák-magyar kapcsolatokról szólva Bajnai elmondta, nagy eredménynek tartja a Robert Fico szlovák kormányfővel Szécsényben megkötött megállapodást, ezzel ugyanis csökkenthető a két ország közötti feszültség. "Ráléptünk az európai megoldáshoz vezető útra. Ez jó Szlovákiának és Magyarországnak is. Érdemben léptünk előre" - vélekedett a miniszterelnök.

Bajnai a romák helyzetével kapcsolatban kijelentette: "ki kell mondanunk, nincs magyar felzárkózás a roma közösség integrációja nélkül. Ha nem vagyunk képesek bevonni őket a munkavállalás, az adófizetés, az oktatás világába, akkor Magyarország menthetetlenül leszakad. Aki a szívével ezt nem látja be, az lássa be az eszével. A cigányság integrációja a magyar politika következő tíz évének legkomolyabb ügye lesz" - mondta a kormányfő.

A kormány több oktatási programmal igyekszik segíteni a hátrányos helyzetűeket. Bajanai közölte: megújul a tanodaprogram, és a napokban döntenek arról, hol alakítanak majd ki az iskolai oktatást segítő tanodákat. Emellett kiszélesítik az Út a Munkához programot.

A politikai jövőjével kapcsolatos kérdésre Bajnai azt válaszolta, "amit áprilisban mondtam nem változott: rendkívüli válságkörülmények között, egy évre vállaltam a feladatot azzal, hogy nekünk nem a következő választásra, hanem az ország következő tíz évére kell koncentrálnunk". Eddig azt tettük, amit korábban ígértünk - mondta Bajnai és hozzátette: tavasztól hosszabb pihenőre készül a gyerekeivel.