Vágólapra másolva!
Nem fogadhatják örökbe az élettársak partnerük gyerekét - mondja ki a hétfőn elfogadott új polgári törvénykönyv. A melegszervezetek azt állítják, az igazságügyi minisztérium megígérte nekik, hogy ezt a jogot az új ptk.-ban megkapják, és ezt a tárca sem tagadja. A tiltás miatt nehéz helyzetbe kerülhetnek a heteroszexuális párok is, de a szociális minisztérium azt állítja: a gyerekeknek így biztonságos és ez a nemzetközi elvárás.
Vágólapra másolva!

Hétfőn elfogadta a parlament az új polgári törvénykönyvet (ptk.), amely hamarosan felváltja a jelenlegi, eredetileg 1959-ben elfogadott kódexet. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szinte az utolsó pillanatban többszáz módosító indítványt nyújtott be a törvénykönyvhöz. Az egyik javaslat arra vonatkozott, hogy vonják meg a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők jogát arra, hogy örökbefogadhassák partnerük korábbi kapcsolatából született, de közösen nevelt gyerekét.

Az SZDSZ frakció külön szavazást kért erről. Hétfő este 328 képviselő támogatta a meleg párok jogait csorbító kormányjavaslatot, és csak 20-an szavaztak ellene (az SZDSZ képviselői mellett az MDF-es Dávid Ibolya, Herényi Károly és Karsai Péter), hatan pedig tartózkodtak. Az elfogadott új polgári törvénykönyv tehát kimondja: a bejegyzett élettársakra nem alkalmazhatók azok a közös gyermekké fogadásra vonatkozó szabályok, amelyek a házastársakra igen. A hazai melegszervezeteket tömörítő Magyar LMBT szövetség keddi közleményében "homofób nagykoalíciónak" nevezte a módosítást elfogadó képviselők csoportját.

A jogszabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába nevel egy pár akár évek óta együtt egy gyereket, csak egyiküket kötheti törvényes kapcsolat hozzá. Ha a vér szerinti szülő meghal, a gyerek akár állami gondozásba is kerülhet, az őt korábban nevelő másik felnőttet pedig kizárhatják az életéből - említ példát a lehetséges következményekre az LMBT Szövetség.

A ptk. még 2008 júniusában benyújtott, eredeti verziója is tartalmazta ezt a tiltást. Viszont a polgárjogi kódex hónapokon át tartó parlamenti vitája során három szocialista képviselő idén márciusban benyújtott egy módosító javaslatot arról, hogy kerüljön ki a szövegből a közös gyerek örökbefogadásának tilalma. Az MSZP-s politikusok azzal indokolták javaslatukat, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló külön törvény parlamenti vitája folyamatban van, és ez iránymutató lehet az ilyen esetekre. A tilalom törlését március 30-án megszavazta az Országgyűlés.

Nem sokkal később lezárult a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló külön törvény vitája, a jogszabályt április 20-án megszavazta a parlament, és július 1-jén hatályba is lépett. Ez a törvény azonban végül egyértelműen kimondta, hogy bejegyzett élettársak nem fogadhatják örökbe a közösen nevelt gyereket. Erre hivatkozott az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium idén szeptemberben, amikor benyújtotta azt a módosítást a ptk-hoz, amely a törvénykönyvben ismét megerősítette az élettárs gyerekének örökbefogadására vonatkozó tiltást, mondván: a módosítás az összhang megteremtését szolgálja a ptk. és az élettársi kapcsolatokat rendező törvény között.

Abszurdnak tartják a kormány indoklását

"Ez az érvelés abszurd" - mondta az [origo]-nak a Háttér Társaság a Melegekért szervezet munkatársa, Dombos Tamás. A melegszervezetek ugyanis éppen abban reménykedtek, hogy az új ptk. megengedőbb lesz, és hatására módosul majd utólag a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló külön törvény általuk diszkriminatívnak tartott rendelkezése is. A jogvédők ezt az elképzelésüket egy tavaly decemberi háttérmegbeszélésre alapozták Dombos szerint. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény megvitatására hívta össze a jogvédő és melegszervezeteket.

A miniszter ezen a megbeszélésen azt mondta: a tárca szeretné, hogy minél gyorsabban elfogadják ezt a törvényt, ezért ebben egyelőre nem fog szerepelni az örökbefogadás, arra majd a ptk. tárgyalásakor térnek vissza, de az IRM támogatja - állította az [origo]-nak Dombos, aki jegyzőkönyvből ismeri az elhangzottakat. Steigler Sándor, az LMBT Szövetség szóvivője szerint erre utalt az is, hogy a három szocialista képviselő a tilalom eltörlését javasolta a ptk-hoz benyújtott márciusi módosító indítványában, és azt a parlament is elfogadta.

Az [origo] megkérdezte az IRM sajtóosztályát, megígérték-e korábbi háttérmegbeszélésen, hogy az új polgári törvénykönyv lehetővé tesz majd az élettárs gyermekének örökbe fogadását. Megkeresésünkre az IRM sajtóosztálya kedden a következőt válaszolta: "Az új polgári törvénykönyvet előkészítő egyeztetések, háttérmegbeszélések során az IRM és a jogvédő szervezetek képviselői áttekintették a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó döntési lehetőségeket. Az IRM, a kormány, kidolgozta javaslatait, a döntés, az alternatívák közötti választás a törvényhozót, vagyis az Országgyűlést illeti meg. Ebben az értékválasztáson alapuló kérdésben nem az IRM, hanem a parlament dönthet, mint ahogy a tegnapi külön szavazás során jelentős többséggel döntött is."

"A gyerekek megfelelő neveltetéséhez férfi és nő is kell"

Az LMBT Szövetség keddi közleménye szerint a végső, örökbefogadást tiltó változat megjelenésének valódi oka nem a két törvény összehangolása volt. "Nyíltabban vallott a módosítás visszavonásának valódi okairól a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, amelyik egyértelművé tette, hogy még a különnemű élettársak által nevelt gyermekek feláldozása árán is hajlandóak megakadályozni, hogy egy gyereknek a törvény szerint is két azonos nemű szülője legyen" - áll a közleményben. Steigler az [origo]-nak azt mondta: állításukat egy szeptember 13-án megjelent Népszava-cikkre alapozzák. A cikkben ez olvasható: "A szociális minisztérium lapunk kérésére úgy reagált: nem illeszkedik a nemzetközi tendenciákhoz és elvárásokhoz az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége, ezért nem támogatják. A gyerekek megfelelő neveltetéséhez férfi és nő is kell."

Az [origo]-nak kedden a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékes főosztályvezetője, Katonáné Pehr Erika megerősítette: ez a tárca álláspontja az azonos nemű párok örökbefogadásáról, és ezt képviselték a ptk.-nál is. Pehr szerint a gyermekvédelmi szakma véleménye is az: a gyerekek biztosnághoz fűződő érdeke diktálja, hogy élettársak ne fogadhassák őket örökbe.

A Háttér munkatársa szerint a szociális tárca heves ellenállásán múlt, hogy a kormány meggondolta magát. Pehr szerint jelenleg is megoldható, hogy jogi kapcsolatban legyen a gyerekkel az, aki hosszú ideig gondozta, például gyámság alá veheti. Dombos szerint viszont ez nem mindig jó megoldás, tud olyan külföldi esetről, amikor a gyámkijelölés ellenére elvették a gyereket a partnertől a vér szerinti szülő halála után.

Sólyomhoz fordultak a melegszervezetek

Kedden sajtótájékoztatót tartott az új ptk-ról a szocialista Szép Béla, aki márciusban még egyike volt annak a három MSZP-snek, akik a tilalom kitörlését javasolták. Az alkotmányossági követelmények miatt kell tartalmi különbséget tenni a házasság és a bejegyezett élettársi kapcsolat között, és az egyik fontos eltérés, hogy a házasságban élő örökbe fogadhatják társuk gyerekét, a bejegyzett élettársak viszont nem - mondta kedden Szép.

Az Alkotmánybíróság decemberi határozatában ugyanakkor az állt: "Az azonos nemű személyek számára, akik az Alkotmány alapján házasságot nem köthetnek, a jogalkotónak az Alkotmány korlátai között biztosítania kell egymás irányában a házastársakéhoz hasonló olyan jogállást, amely az egyenlő méltóságú személyként kezelésüket biztosítja."

A melegszervezet szerint a tiltó rendelkezés a nem házas heteroszexuális párok jogait is csorbítja. Az LMBT Szövetség közleményében arra kérte Sólyom László köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a hétfőn elfogadott polgári törvénykönyvet "tekintettel a gyerekek érdekeit súlyosan sértő, diszkriminatív rendelkezésekre". A közlemény szerint ha mégis hatályba lép a ptk., a szövetség az Alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fog fordulni.