Vágólapra másolva!
Az autóvezetők közel háromnegyede követett el szabálytalanságot az elmúlt hónapban - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. Az Ipsos (korábban Szonda Ipsos) felmérése szerint a férfiak a nőknél kétszer gyakrabban szabálytalankodnak, és a legtöbbször túl gyorsan hajtanak.
Vágólapra másolva!

Az autósok 73 százaléka elismerte, hogy az elmúlt hónapban megsértette a KRESZ rendelkezéseit - derül ki az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. (korábbi Szonda Ipsos Kft.) szeptember második hetében végzett felméréséből. "Ha figyelembe vesszük azon kutatási eredményeket, miszerint az emberek ilyesmivel nem szívesen dicsekednek, mi több, elrejtik botlásaikat, akkor vélelmezhető, hogy ez arány magasabb is lehet" - közölték a cég kutatói.

A 800 megkérdezettel készült reprezentatív felmérés szerint a leggyakoribb bevallott vétség a gyorshajtás volt, ezt a gépjárművezetők fele ismerte be. Kiderült, hogy az autóvezetők 37 százaléka mobilozik vezetés közben, 27-27 százalékuk átlépi a záróvonalat, illetve nem kapcsolja be a biztonsági övét. A megkérdezettek 15 százaléka parkolt tiltott helyen.

A piroson áthajtást 9 százalék ismerte el. "Ez statisztikai értelemben ugyan nem tűnik soknak, ha azonban ugyanezt az arányt úgy fogalmazzuk meg, hogy tízből egy autóvezető figyelmen kívül hagyta a megállási kötelezettséget a kereszteződésben, s ezzel veszélyeztette más gépjárművezetők és a gyalogosok életét, az nagyfokú figyelmet érdemel" - közölték az Ipsos kutatói.

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos zéró toleranciát a felmérés szerint az autósok 3 százaléka sértette meg.

A kutatásból az is kiderül, hogy a szabályok megszegése az átlagosnál jellemzőbb a férfiakra, elsősorban a tilosban parkolás és a gyorshajtás esetében. Náluk kétszer annyira gyakoriak, mint a nők körében. A piros lámpán áthajtás főleg Budapesten és a vidéki nagyvárosokban jellemző, a záróvonal átlépése pedig alapvetően vidéki jelenség, és lassú járművek megelőzésekor fordul elő.