Vágólapra másolva!
Egyes helyeken már kedden megkezdődhet a H1N1 elleni vakcinák beadása, hétvégétől már minden háziorvosnál kérhető lesz az oltás. Összesen négymillió oltás ingyenes. A háziorvosoknak azt javasolják: először a krónikus betegeket és a 40 év alattiakat oltsák be, mert a fiatalok védtelenebbek az újinfluenzával szemben. Az oltás körülbelül 70 százalékos hatékonyságú.
Vágólapra másolva!

Kedden elkezdték kiszállítani az újinfluenza elleni oltóanyagot a háziorvosokhoz. Egyes helyeken már kedden este megkezdődhet a vakcinák beadása, a tervek szerint hétvégétől már minden háziorvosnál kérhető az oltás. Az itthon gyártott készítmény hétfőn kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt. Összesen négymillió oltás ingyenes, további kétmillió adagért azonban már fizetni kell.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy kedden 650 ezer H1N1 elleni, és szintén 650 ezer adag szezonális influenza elleni szert kezdenek kiszállítani. A szakember a legveszélyeztetettebbeknek, vagyis a terheseknek, a 2 év alatti gyermeket ápolóknak és a krónikus betegeknek mindkét készítmény együttes alkalmazását javasolja. A kétféle oltóanyagot akár egyszerre is be lehet adni, különböző testtájakra. Rajtuk kívül első körben kapnak oltást az egészségügyi dolgozók és a fontos stratégiai infrastruktúra üzemeltetői.

Az oltóanyagot kedden a kerületi, kistérségi ÁNTSZ-intézeteknek szállítják ki, ide mehetnek vagy küldethetnek érte a háziorvosok. A kiosztott ampullákról Falus szerint szigorú és szoros nyilvántartást vezetnek, megakadályozandó, hogy az oltóanyagot kivigyék az országból. A háziorvosok a praxisukat ismerve maguk dönthetik el, mennyi ampullát kérnek. Az országos tiszti főorvos szerint nem nagyon lehet olyan praxis, ahol 600-nál több beteg szorulna oltóanyagra.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyelőre a felnőttek számára adta meg az engedélyt, mert a gyerekeken végzett klinikai vizsgálatok leghamarabb jövő héten fejeződnek be. Így most még a 18 éven aluliak nem kaphatnak a védőoltásból.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a fiatalok védtelenebbek az újinfluenzával szemben, az idősebbeket pedig inkább a szezonális influenza veszélyezteti. Falus azt mondta: ezért azt javasolják a háziorvosoknak, hogy az első héten először a legsúlyosabb krónikus betegeknek és a 40 év alatti fiataloknak adják be az újinfluenza elleni oltóanyagot.

A második, szintén hozzávetőleges 650-650 ezer vakcinás oltóanyagadagot a tervek szerint október 12-én kezdik majd kiszállítani. Ezután a gyártási ütemnek megfelelően, hetente körülbelül félmillió adagot fognak kiszállítani - mondta keddi sajtótájékoztatóján Falus Ferenc. Akiknek nem jár ingyenes vakcina, azok körülbelül 1800 forintért válthatják majd ki a gyógyszertárakban. A védettség az oltást követően két héten belül alakul ki és életre szóló ez ellen a vírustörzs ellen.

Az oltásnak Falus szerint csak enyhe szövődményei lehetnek: bőrpír, karzsibbadás, érzékenység, esetleg hőemelkedés. Az oltás hatékonysága 70 százalék körül van, a fiatalabbaknál ennél valamivel magasabb - mondta a tiszti főorvos.