Sokan ódzkodnak a H1N1-vakcinától

Vágólapra másolva!
"Ha hétfőn még élek, akkor elkezdem beoltani a betegeket is" - egy magát H1N1-vakcinával beoltó háziorvos ezzel győzködi pácienseit, akik közül sokan ódzkodnak a védőoltástól. Több, rendelőben várakozó beteg is azt mondta az [origo]-nak, hogy ők jobban bíznak a saját szervezetükben. Elkezdődött az új típusú influenza elleni oltás, amelyhez az oltóanyag hétfőn kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt.
Vágólapra másolva!

A főváros I., II. és XII. kerületéért felelős ÁNTSZ-intézetből az újinfluenza elleni oltóanyag nagy részét már kedden este kiszállították a háziorvosokhoz - tudta meg az [origo] az intézmény dolgozóitól. Falus Ferenc országos tiszti főorvos kedden jelentette be: aznap kezdik el kiszállítani az oltóanyagot. A tiszti főorvos szerint egyes helyeken így már kedden elkezdődhetett a vakcinák beadása, a tervek szerint hétvégétől azonban már minden háziorvosnál kérhető az oltás.

Egy II. kerületi háziorvosi rendelőben szerda reggel az [origo] munkatársasának azt mondták: már kedden este megkapták vakcinákat. A háziorvos - aki kérte, hogy nevét ne írjuk le - közölte: bár megkapta az oltóanyagot, nem kezdte el az oltások beadását. Az orvos ezt a bonyolult adminisztrációval magyarázta, valamint azzal, hogy a betegek egyelőre ódzkodnak a vakcinától.

A háziorvos azt mondta, úgy próbálja feloldani páciensei bizalmatlanságát, hogy példát fog mutatni, csütörtökön először saját magának adja be a vakcinát. "Ha hétfőn még élek, akkor elkezdem beoltani a betegeket is" - fogalmazott az orvos. A háziorvos arra számít, hogy 1700 páciens közül 200-300 beteg fogja kérni az oltást.

"Jobban bízom a szervezetemben"

Az [origo] szerda reggel egy XI. kerületi rendelőintézetben is azt tapasztalta, hogy az emberek bizalmatlanok a H1N1 elleni vakcinával szemben, valamennyi általunk megkérdezett beteg azt mondta: valószínűleg nem fogja beoltatni magát. Egy 30 év körüli, a rendelőintézetben várakozó nő azt mondta: a mellékhatásoktól tart, szerinte a H1N1 nem veszélyesebb a korábbi influenza vírusnál.

"Jobban bízom a szervezetemben" - mondta egy a gyerekével éppen orvosra váró nő. Az édesanya hozzátette: bár a gyerekét szeretné beoltatni, furcsának tartja, hogy a vakcinát egyelőre csak a felnőtteknek lehet beadni, a gyerekek körében még folynak a vizsgálatok. Egy idősebb nő pedig azt mondta: korábban sem oltatta be magát soha, bár lehet, hogy most elgondolkodik rajta, mert az unokáját nem szeretné megfertőzni.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: nem kell súlyos mellékhatásoktól tartani, mert az oltásnak csak enyhe szövődményei lehetnek: bőrpír, zsibbadás, érzékenység a karban, esetleg némi hőemelkedés. A védettség az oltást követően két héten belül kialakul, és életre szóló ez ellen a vírustörzs ellen. A tiszti főorvos szerint az oltás hatékonysága 70 százalék körül van, a fiatalabbaknál ennél még valamivel magasabb is.

Gyerekek még nem kaphatják

Székely Tamás egészségügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy az itthon gyártott oltóanyag megkapta a forgalomba hozatali engedélyt. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet egyelőre azonban csak a felnőttek számára adta meg az engedélyt, a gyerekeken végzett klinikai vizsgálatok leghamarabb jövő héten fejeződnek be. Így most még a 18 éven aluliak nem kaphatnak a védőoltásból. A minisztérium közölte, hogy 4 millió ampulla átvételére kötött szerződést a gyártó Omninvesttel, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet pedig további 2 millió adagot rendelt meg a szerből.

Először, a többi között a súlyos betegek és az egészségügyi dolgozók, utánuk a közösségekbe járó gyermekek, végül pedig a hathónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkel egy háztartásban élők kapják meg ingyen az szérumot. Mivel nagyon sok oltást kell majd beadni, hamarosan megjelenik az a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy ne csak orvosok, hanem szakdolgozók, asszisztensek és védőnők is olthassanak majd - mondta korábban az egészségügyi miniszter.

Két magyar áldozat

Magyarországon eddig két halálos áldozata volt az újinfluenzának. Az első áldozat halálát július 22-én jelentette be a tiszti főorvos, a 41 éves magyar férfi az utcán lett rosszul, szív- és tüdőbetegségben szenvedett, és csak később, a boncolás során vették észre, hogy fertőzött volt. A második halálesetet szeptember 24-én jelentették be a hatóságok. Az áldozat egy 34 éves Tolna megyei férfi, aki egészséges volt, betegségének nem volt kórelőzménye, nem tartozott rizikócsoportba.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan az újinfluenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már több országban regisztráltak megbetegedéseket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 11-én világjárványnak minősítette az újinfluenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos.