Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés, hogy népszámlálást tartsanak Magyarországon 2011-ben. A részvétel kötelező lesz, az adatokat 2011 őszén gyűjtenék össze.
Vágólapra másolva!

Népszámlálás lesz 2011-ben Magyarországon - az Országgyűlés hétfőn elfogadta az erre vonatkozó előterjesztés. Az MSZP-s és szabad demokrata képviselők 192 igen, 1 nem, valamint 155 ellenzéki képviselő tartózkodása mellett döntött a népszámlálást elrendelő törvényjavaslat elfogadásáról. A teljes körű megkérdezésen alapuló népszámlálást 2011 őszén tartják, az adatfelvételt 2011. október 1. és 2011. november 30. között kell végrehajtani.

A népszámlálás a természetes személyek, a lakások, valamint az intézetek bizonyos adataira terjed ki. Természetes személyeknél a következő adatokra kíváncsiak: nem, születési idő, állampolgárság, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás, családi állapot, jelenlegi és egy évvel korábbi lakóhely, születési hely, háztartások és családok összetétele, iskolai végzettség, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató, lakáshasználat jogcíme.

A lakásoknál a rendeltetés, a használat formája, tulajdoni jelleg, lakás-alapterület, építési év, szobák száma, felszereltség szerepel a kérdőíven, míg az intézeteknél a rendeltetés, a férőhelyek száma, az üzemeltetés idő szaka.

Az adatszolgáltatás - a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozás kivételével - kötelező, és kötelező a valóságnak megfelelő adatot is szolgáltatni. Nem lesz önkéntesen megválaszolható kérdés az egyházhoz, vallási közösséghez tartozás, mert az Országgyűlés nem támogatta a fideszes Balog Zoltán ezt kezdeményező módosító javaslatát a múlt héten.

A népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók. Összeírásnál dokumentumokat nem szabad kérni. A népszámlálást az elektronikus és papíralapú önkitöltéses, valamint az interjús módszer kombinálásával hajtják végre. Magyarországon 1870 óta tartanak népszámlálást, a 2011-es a tizenötödik lesz a sorban.