Grosics visszautasítja a budapesti díszpolgárságot

Vágólapra másolva!
Politikai okokból nem fogadja el a Budapest díszpolgára címet Grosics Gyula, az Aranycsapat egykori kapusa. A közismerten jobboldali érzelmű Grosics azzal indokolta döntését, hogy szerinte egyedüli jobboldaliként díszpintynek érezte magát a többi kitüntetett mellett.
Vágólapra másolva!

Az Aranycsapat egykori kapusa, Grosics Gyula az Echo Tv egyik műsorában beszélt arról, hogy nem hajlandó elfogadni a Budapest díszpolgára címet, amelyet november 17-én, Budapest napján adnak át. Azt mondta: amikor átnézte a névsort, az volt az érzése, hogy mint egyfajta "díszpinty virít" ott, mert egyedüli jobboldali emberként kapta volna meg a díjat.

Grosics hozzátette, az is eszébe jutott, hogy "Sztálin és annak bolsevik bandája" még most is díszpolgára a fővárosnak, ezzel a gondolattal pedig nem tudott kibékülni, így rögtön nemet mondott. Megjegyezte, egyébként megtisztelő, hogy egy ország fővárosának díszpolgára lehet, de nem mindegy, hogy milyen körülmények között, kitől, hogyan és miért kapja a címet.

A fővárosi közgyűlés október 12-én fogadták el a díszpolgári címben részesülők névsorát: Bálint György kertészmérnök, Esterházy Péter író, Ferge Zsuzsa szociológus, Finta József építész, Fischer Ádám karmester, Glatz Ferenc történész, Grosics Gyula labdarúgó, Gyurkó Henrik bábművész, Irk Ferenc igazgatósági tanácsadó, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója és Méray Tibor író.

A közgyűlés zárt ülésen szavazott a névsorról, a döntésről szóló MTI-beszámolóból nem derül ki, hogy a jobboldali ellenzék támogatta-e.