Vágólapra másolva!
Továbbra is megkapja majd havi fizetését Hunvald György erzsébetvárosi polgármester - így döntött a kerületi képviselőtestület. A polgármester február óta börtönben ül, előzetes letartóztatásban van.
Vágólapra másolva!

Továbbra is jár a havi illetmény Hunvald György (MSZP) erzsébetvárosi polgármesternek. A VII. kerületi képviselő-testület pénteken 10 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett döntött így, azaz leszavazta a helyi Fidesz javaslatát, hogy vonják meg az előzetes letartóztatásban levő polgármester költségátalányát, és függesszék fel havi alapilletményét. A javaslatot egyszer már augusztusban is leszavazták a helyi képviselők.

A Hunvald fizetésére szavazók főleg azzal indokolták döntésüket, hogy jogilag nincs lehetőség a polgármester fizetésének megvonására, a jegyző és a testület így nem vonhatja meg a fizetést. Ezt korábban az MSZP több országos politikusa és az Igazságügyi Minisztérium is vitatta, Lövétei István alkotmányjogász pedig az [origo]-nak azt mondta, az önkormányzat hozzányúlhatna Hunvald fizetéséhez, ha akarna. (A jogi háttérről bővebben itt olvashat.)

Gergely József alpolgármester (MSZP) az ülésen elmondta: Hunvald már korábban levélben jelezte, hogy a büntetőügye befejezéséig az összeg kerüljön egy letéti számlára. Azt is közölte, hogy a polgármester jelenleg nettó 300 ezer forintos illetményt kap, mást nem.

A pénteki ülésen leszavazták azt az ellenzéki javaslatot is, amely arról szólt: a testület kérje fel Hunvaldot, hogy mondjon le tisztségéről.

Elfogadtak viszont egy MSZP-s javaslatot, amely szerint addig, amíg jogszabály másként nem rendelkezik, Hunvald fizetése egy letéti számlára kerül. Azt is elfogadták, hogy ha az Országgyűlés törvényt alkot az ügyben, akkor az alpolgármester ennek megfelelő előterjesztést készít. A Fidesz és az MSZP is nyújtott be javaslatot az Országgyűlésben, mindkettő rendezni akarja a kérdést - mondta Gergely a vitában.

A helyi Fidesz szerint a szocialista képviselők nem akarják megoldani a problémát, "körmük szakadtáig harcolnak Hunvald György juttatásaiért". Az egyik fideszes képviselő szerint "ez az egész egy komédia". Vattamány Zsolt VII. kerületi Fidesz-frakcióvezető szeptember 20-án közölte, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György számára február 10-e óta - amióta nem jár be a munkahelyére, mert előzetes letartóztatásban van - az önkormányzat havi 742 560 forint juttatást adott.

Az IRM szerint nem jár a pénz

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szerint nem jár díjazás az előzetes letartóztatásban lévő köztisztviselőknek és polgármestereknek - közölte a minisztérium pénteken. A jelenlegi szabályozás szerint a köztisztviselő mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud munkahelyén megjelenni, az előzetes letartóztatást nyilvánvalóan ilyen oknak kell tekinteni. Ezért a munkaviszonyt megszüntetni nem lehet, de mivel nincs munkavégzés, fizetés sem jár.

A polgármesterek és önkormányzati képviselők tiszteletdíjának megállapítására ugyanúgy alkalmazni kell a köztisztviselőkre vonatkozó szabályozást, tehát nekik sem jár tartós akadályoztatásuk esetén - mint például az előzetes letartóztatás - fizetés. A fizetés megvonásáról minden esetben a munkáltatónak kell döntenie, polgármester esetében értelemszerűen a képviselőtestületnek - áll az IRM közleményében.

Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják. Ezekért a bűncselekményekért akár 20 év börtönbüntetést is ki lehet szabni. Az ügynek eddig összesen 21 gyanúsítottja van.