Ledöbbent az SZDSZ Retkes bokrosos ötletén

Vágólapra másolva!
Meglepte az SZDSZ politikusait Retkes Attila pártelnök, amikor egy interjúban azt mondta, szívesen látná az MDF, az MSZP és az SZDSZ közös miniszterelnök-jelöltjeként Bokros Lajost. Az MDF európai parlamenti képviselőjének megnevezése egyik párttársa szerint amatőr húzás volt, mások pedig azért mérgesek, mert a pártelnök nem kérdezte meg őket. Retkes azt mondta, ez csak a magánvéleménye.
Vágólapra másolva!

Nem szerencsés, hogy az MDF európai parlamenti (EP) képviselőjét nevezte meg a pártelnök - mondta Béki Gabriella SZDSZ-es képviselő Retkes Attila SZDSZ-elnök javaslatára reagálva. A pártelnök a Népszavának adott interjújában javasolta, hogy induljon Bokros Lajos az MSZP, az SZDSZ és az MDF közös kormányfő-jelöltjeként jövőre a parlamenti választásokon. (A javaslatról és az MDF reakciójáról itt olvashat.) Béki azt mondta, meglepődtek Retkes javaslatán.

Nem a névvel kell kezdeni

Többen megerősítették, hogy a pártelnök nem egyeztetett velük előzetesen az ötletről, és hozzátették, a kérdés biztosan szóba kerül majd a párt szombati országos tanácsülésén. Az SZDSZ-es Gulyás József kérdésünkre nem akarta minősíteni a pártelnök javaslatát, csak annyit mondott, eddig még arról sem volt szó hivatalos fórumokon, hogy a három pártnak egyáltalán közös jelöltet kellene állítania. A szabad demokrata frakció másik tagja, Eörsi Mátyás úgy tudja, sokak szerint fontos lenne, hogy a 2010-es választásokon győzelemre nem esélyes pártok, a "polgári erők" összefogjanak. Ezzel együtt "nem hatékony" előállni úgy egy lehetséges jelölt nevével, hogy előtte nem egyeztették azt a párton belül, és az érintett pártokkal - tette hozzá.

Idő előtti, előkészítetlen és amatőr politikai lépésnek nevezte Retkes javaslatát Lakos Imre SZDSZ-es politikus, ami "többet árt, mint használ". Azt mondta, Bokrost el tudta volna képzelni listavezetőként, a személyét elfogadja és tiszteli, de szerinte az ilyesmit nem azzal kell kezdeni, hogy megneveznek egy személyt. Hozzátette: valamilyen összefogásnak örülne a három párt között, korábban maga is javasolta, hogy a fővárosban legyen olyan főpolgármester-jelölt, aki független személyiség, és több szervezet mögé tud állni.

Magánvélemény

Retkes Attila az [origo]-nak azt mondta, a Népszavának a magánvéleményét mondta, nem egyeztetett az SZDSZ testületeivel, az MDF és az MSZP politikusaival sem. Az SZDSZ szerinte nem fog miniszterelnök-jelöltet állítani, csupán listavezetőt. Ebben a kérdésben a pártelnök szerint az SZDSZ testületeinek nem lesz tennivalója.

A három párt önállósága fontos, de az is jó lenne, ha Orbán Viktorral - azaz a Fidesz és a Jobbik esetleges kétharmados többségével - szemben egy erős és vállalható miniszterelnök-jelölttel tudnának előállni - mondta. Bokros Lajos szerinte nem az SZDSZ jelöltjeként jöhet szóba, de személye Orbánnal szemben még akkor is támogatható, ha egy másik párt európai parlamenti képviselője.