Felszáll a köd Gyurcsány dolgozószobájából

Vágólapra másolva!
Egymásnak gyökeresen ellentmondó tanúvallomásokat tehet helyre Gyurcsány Ferenc, aki a Zuschlag-ügy miatt áll bíróság elé tanúként csütörtökön. Gyurcsányt korábban több tanú is összefüggésbe hozta a vád szerint Zuschlag és társai által csalással megszerzett milliókkal, egykori helyettes államtitkára pedig azt állította, sokszor személyesen ő döntött a Zuschlagéknak szánt pénzekről. Volt viszont olyan tanú is, aki védte Gyurcsányt, és ő maga is azt vallotta az ügyészeknek, hogy nem tudott visszaélésekről.
Vágólapra másolva!

Bíróság elé áll csütörtökön Gyurcsány Ferenc korábbi ifjúsági- és sportminiszter és kormányfő, hogy a Zuschlag-ügy általa ismert részleteiről beszéljen. Gyurcsányt tanúként hallgatják meg a 75 millió forintos csalás vádjával folyó, több ember érintettségét vizsgáló perben.

Gyurcsány egyszer már beszélt az ügyről. Korábban az ügyészségen azt vallotta, hogy nem tudott visszaélésekről, az ügyész mégis beidézte a bíróságra. A tanácsvezető bíró szerint azért indokolt Gyurcsány meghallgatása, mert a többi visszahívott tanúval együtt "vélhetően tudomása van a vád tárgyává tett cselekményről, legalábbis annak egy részéről".

A Bács-Kiskun Megyei Bíróságon zajló Zuschlag-perben bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolják Zuschlag János korábbi MSZP-s országgyűlési képviselőt és 15 társát. Az ügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek által beadott pályázatok révén 75 millió forint állami támogatást szereztek meg jogosulatlanul.

"A miniszter úr is támogatja"

Gyurcsány meghallgatását a Zuschlag-ügyben eljáró ügyész indítványozta, mert szerinte több ponton tisztázatlan még, hogyan működött a sportminisztérium pályázati és egyedi támogatási rendszere. A Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezeteket többek között olyan pénzek eltüntetésével vádolják, amelyeket az Ifjúsági és Sportminisztériumtól kaptak. Gyurcsány 2003. május 19. és 2004. október 4. között volt sportminiszter, és bár személyes érintettsége nem merült fel a vádhatóság szerint, több gyanús pályázat odaítélése vagy kiírása minisztersége idejére esett.

Korábban több tanú is vallott arról, hogy a minisztérium vezetése tudott a visszaélésekről, de volt olyan vallomás is, amely szerint Zuschlag alaptalanul próbálta belekeverni az ügybe a későbbi miniszterelnököt. A pályáztatás során mindenképpen Gyurcsány tárcájától kerültek ki a később elfolyó pénzek, de nem egyértelmű, hogy ezért a minisztériumon belül felelőssé tehető-e valaki.

Gyurcsány 2007. szeptember 25-én, az ügy nyomozati szakaszában tett már vallomást: ekkor azt vallotta, hogy szakminiszterként minden tekintetben az érvényes és nyilvános pályázati szabályoknak megfelelően akarta meghozni a döntéseket, szabálytalanságról pedig nem volt tudomása. A korábbi miniszterelnök azt mondta, nem tudott arról, hogy a pályázati pénzek sokszor fiktív alapítványokhoz kerültek.

Az érintett időszak pályázatainak kiírásáról mindig a minisztérium döntött, de a győzteseket nem Gyurcsány választotta ki, ő csak jóváhagyta őket egy elé terjesztett listán - áll a 2007-es vallomásban. E szerint a beérkezett pályázatokat a gyermek- és ifjúsági helyettes államtitkár, Ocsovai Tamás minősíthette támogatásra érdemesnek: az általa készített lista került aztán a közigazgatási államtitkárságra, majd tovább Gyurcsányhoz.

Ocsovai Tamás ugyanakkor korábban azt vallotta, hogy Gyurcsánytól kapott "konkrét instrukciókat", és ez alapján adott pénzt Zuschlagék gyanús pályázataira. Az [origo] tavasszal betekintett a kifogásolt ifjúsági pályázatokról szóló jegyzőkönyvekbe, amelyekből kiderült: az egyik kétes pályázat elbírálásakor, a Gyermek- és Ifjúsági Alap tanácsának ülésén Ocsovai megjegyezte, nemcsak ő maga tartja jónak az egyesület pályázatát, de a "miniszter úr is támogatja". Ocsovai közölte, a politikai szervezetek támogatásáról több alkalommal egyeztettek Gyurcsány Ferenc miniszter dolgozószobájában, és alapvetően Mesterházy Attila, a tárca akkori államtitkára, az MSZP jelenlegi frakcióvezetője felügyelte a területet.

A Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István ezzel szemben azzal vádolta Ocsovait, hogy Zuschlag utasítására próbálja belekeverni az ügybe a korábbi miniszterelnököt. Lados Zuschlag titkáraként intézte a szervezetek pályázatait, és Zuschlag őt tartja felelősnek a gyanús ügyletekért. Lados szerint viszont Zuschlag Gyurcsány bemártásával is magát akarja tisztázni, és azt akarja sugallni, hogy az ügy nem róla szól, a pénzek eltüntetése "a politikai rendszer működésére jellemző dolog, bevett módszer".

Az alkalmazottak is ellenük vallottak

A sportminisztérium több korábbi alkalmazottja is tett már terhelő vallomást a bíróságon minisztériumi vezetőkre, így Ocsovai Tamásra és Mesterházy Attilára. Egy tanúként meghallgatott minisztériumi főosztályvezető szerint Ocsovai rendszeresen egyeztetett Mesterházyval a pályázatokról. A tanú szerint Ocsovai korábban arra kérte őt, hogy "Mesterházy kérésének megfelelően" adjanak pénzt egy adott szervezetnek.

Egy másik tanú szerint Gyurcsány minisztersége idején Mesterházy Attila alá tartoztak a pályázatok, nála lehetett lobbizni a pénzekért. A Zuschlaghoz köthető szervezeteket külön megjelölték a bírálati lapon, mint "valaki számára fontos", támogatandó pályázók - állította a minisztériumi dolgozó a bíróságon. Volt azonban olyan tanú is, aki úgy emlékezett, hogy Ocsovai Tamás akkori helyettes államtitkár döntött a pályázatokról, mert neki volt pénzkerete a civil szervezetek közvetlen támogatására. Ez a tanú Ocsovai beosztottjaként dolgozott a minisztériumban.

Egyes vallomások szerint tudtak a visszaélésekről

A minisztériumi pályázatokat felügyelő Mobilitás közhasznú társaság pénzügyi ellenőrének vallomása szerint biztos, hogy a tárca tudott a gyanús ügyletekről, de tudatosan tovább nyomta a pénzt Zuschlagéknak. A Mobilitás ugyanis a pályázatok visszavonására tett javaslatot, amikor az elszámolásnál hibákat találtak: erről Mesterházy Attilának is levelet írtak a vallomás szerint. A minisztérium azonban nem vette figyelembe az ellenőrzés által talált problémákat.

Egy másik vallomás szintén a minisztérium tudatosságára mutatott rá: e szerint Zuschlag János szervezeteinek még a hiányos pályázatait is előnyben részesítette a sporttárca. Az erről beszámoló tanú vallomásában azt állította, bár jelezték a hiányosságokat, az Ifjúsági és Sportminisztérium utasítást adott arra, hogy a hibák ellenére is fogadják el a Zuschlaghoz köthető szervezetek pályázatait.

Csütörtökön Gyurcsány mellett elődjét, Jánosi György korábbi sportminisztert is meghallgatja a bíróság. November 16-án, hétfőn Szilvásy György és Benedek András következik. Előbbi Jánosi minisztersége alatt volt a sporttárcánál közigazgatási államtitkár, utóbbi pedig Gyurcsány idején töltötte be ugyanezt a tisztet. Őket Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetőjének a meghallgatása követi majd, aki Gyurcsány és Jánosi idején is politikai államtitkár volt a minisztériumnál. Mesterházyt Keszthelyi Andrással, Gyurcsány sportminiszteri kabinetfőnökével együtt november 18-án hallgatják meg.

A csütörtöki tárgyalás érdekesebb eseményeit élőben követheti az [origo]-n.