Csécsei és Áder utódáról is döntenek vasárnap

Vágólapra másolva!
Két időközi polgármester-választást és egy országgyűlési képviselő-választást tartanak vasárnap. A fővárosi VIII. kerület korábbi polgármestere, Csécsei Béla szeptemberben mondott le, az ő helyéért négyen versengenek. Csornán az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját tartják, itt az EP-be távozó fideszes Áder János utódáról szavaznak.
Vágólapra másolva!

A fővárosi VIII. kerületben és Zalalövőn időközi polgármester-választást, Csornán pedig az időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját tartják vasárnap.

Győr-Moson-Sopron megye 5. számú egyéni választókerületében - Csornán és környékén - azért kell új parlamenti képviselőt választani, mert a fideszes Áder János, a térség parlamenti képviselője mandátumot szerzett a júniusi európai parlamenti választáson és lemondott az országgyűlési mandátumáról.

A választás első fordulóját két héttel ezelőtt tartották, de az érvénytelen volt, mivel a választásra jogosultak mindössze 21,75 százaléka szavazott, az érvényes szavazáshoz szükséges több mint 50 százalék helyett. A második fordulóban ugyanaz az öt jelölt indul, akik az első fordulóban is elindultak. A választás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választóknak több mint egynegyede elmegy szavazni. Csornán és környékén 15 óráig a szavazók 15 százaléka, vagyis 6720 ember adta le voksát.

A főváros VIII. kerületében, Józsefvárosban azért tartanak időközi polgármester-választást, mert Csécsei Béla, a kerület szabad demokrata polgármestere szeptember elején egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról. A mintegy 59 ezer józsefvárosi választópolgár négy jelölt közül választhat.

Délután 15 óráig a választásra jogosultak 16,6 százaléka - összesen 9779 szavazó - adta le voksát. A részvételi aránynak nincs jelentősége a polgármester-választásokon, mert itt nincs második forduló.

A VIII. kerületi választási bizottsághoz eddig egyetlen olyan beadvány sem érkezett, amelyben a választás tisztaságának megsértését jelezték volna. A bizottság még pénteken arra kérte a rendőrséget, hogy külön figyeljék a hajléktalanszállókat és melegedőket. A héten ugyanis több jelzés is érkezett a testülethez arról, ismeretlenek ezer forintot fizetnek hajléktalanoknak azért, hogy lefénymásolhassák személyi igazolványukat és lakcímkártyájukat. A bejelentést tevők szerint az adatokat az ismeretlenek választási csaláshoz akarják felhasználni.

Zalalövőn a város korábbi polgármesterének, Kozma Jánosnak a halála miatt tartanak választást. A 2500 választásra jogosult három jelölt közül választhat.