Vágólapra másolva!
Andor László, Magyarország uniós biztosjelöltje a szociális és foglalkoztatáspolitikai biztosi posztot kapja - jelentették be Brüsszelben. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pénteken osztotta ki a biztosi posztokat a tagállamok jelöltjeinek. A kormány által nem hivatalosan várt regionális politikai biztosi poszt az osztrák jelöltnek jutott.
Vágólapra másolva!

Szociális és munkaügyi biztosnak javasolja Andor László magyar közgazdászt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - jelentette be a bizottság hivatala. Ezt a területet eddig a korábbi cseh kormányfő, Vladimír Spidla irányította. A regionális fejlesztési tárca, melyet a kormány több meg nem erősített sajtóinformáció szerint kinézett Andornak, végül az osztrák Johannes Hahnnak jutott.

Andor László eddig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagjaként dolgozott. Andort a magyar kormány jelölte biztosnak. Barroso a tagállamok kormányainak javaslatai alapján állítja össze a bizottság névsorát. A biztosokat meghallgatja az Európai Parlament, majd szavaznak a teljes bizottságról. Ha a névsor többséget kap, akkor megkezdhetik munkájukat. Az EP január 26-án, rendkívüli plenáris ülésen szavaz a bizottságról - jelentette be Brüsszelben közleményben Jerzy Buzek, az EP elnöke pénteken.

A regionális politika azért lett volna nagy fogás Andor és Magyarország számára, mert az agrártámogatások után ez a legnagyobb költségvetési tétel: a 2007-2013 közti költségvetési időszakban - és a tervek szerint 2013-2020 közt is - mintegy 350 milliárd eurót (több mint 90 ezer milliárd forintot) szánnak erre. (Az Andor számára korábban esélyes portfóliókról itt olvashat bővebben, Andor pályafutásáról és kiválasztásának körülményeiről pedig itt talál információkat.)

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a portfólió, melyet Andor kapott, egyszerre "elismerés és felelősség". Szerinte ez a terület a válságkezelés szempontjából talán a legfontosabb. Magyarország az Európai Bizottsági posztok elosztásának vesztese lett - jelentette ki pénteki közleményében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. A közlemény szerint a kormány jelöltje könnyűnek találtatott, és így Magyarország egy súlytalan tárcát kapott.

Andor pénteken azt nyilatkozta, hogy örül a döntésnek, mert ez a terület nagyon közel áll hozzá. Szerinte ez volt az egyik tárca, amelyre a felkészültsége, eddigi munkája alapján és Magyarország szempontjait is figyelembe véve számítani lehetett. Andor azt mondta: korábbi tudományos kutatói tevékenysége sok esetben érintette a munkaerőpiaci és a szociális kérdéseket, és részt vett olyan nemzetközi kutatásokban is, amelyek az Európai Uniót ebből a szempontból elemezték. Andor szerint az Európai Parlamentben a szocialista, szociáldemokrata pártok is nagyon fontosnak tartották, hogy ezt a területet valamelyik baloldali kormány által jelölt biztos kapja meg.

Andor a gazdasági válság leküzdésének szempontjából kiemelt jelentőségűnek tartja a területet, amelyet megkapott, hiszen a munkanélküliség már a válság kirobbanása előtt is problémát okozott egész Európában, ennek következtében további szociális problémák alakultak ki. Ezeket a jelenleginél hatékonyabban kell kezelni - jelentette ki. A biztosjelölt a Magyarországnak különösen fontos területek között említette az esélyegyenlőségi programokat és a romák integrációját, amelyek szintén hozzá tartoznak majd.

A pénteki bejelentés szerint a francia Michel Barnier kapja a belső piaccal foglalkozó tárcát, beleértve a pénzügyi piacokat is. A gazdasági és pénzügyi portfólió Olli Rehné, az ipari tárcát az olasz Antonio Tajani kapta, a spnyol Joaquín Almunía pedig a várakozásoknak megfelelően versenyügyi biztos lesz. Az EU új kül- és biztonságpolitikai főképviselője és a bizottság alelnöke a brit Catherine Ashton bárónő lesz. A belga Karel de Gucht a kereskedelmi portfóliót kapta, a román Dacian Ciolos az agrártárcát.

Az új bizottság a tervek szerint 2010 elején, februárban kezdheti meg munkáját. Eredetileg idén októberben kellett volna átvennie a feladatokat, ám az EU működését átalakító lisszaboni szerződés elfogadásának csúszása miatt ez csak jövőre lesz lehetséges.

Itt találja meg a jelöltek listáját és rövid életrajzát, a posztok elosztásáról pedig bővebben itt és itt tájékozódhat.

A leendő biztosok és területük listája a következő:

Joaquín Almunia (spanyol): versenypolitika (az EB alelnöke)
Andor László (magyar): foglalkoztatás, szociális ügyek, esélyegyenlőség
Catherine Ashton (brit): az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője (az EB alelnöke)
Michel Barnier (francia): belső piac
Dacian Ciolos (román): mezőgazdaság és vidékfejlesztés
John Dalli (málta): egészségügy és fogyasztóvédelem
Maria Damanaki (görög): tengerészet és halászati ügyek
Karel De Gucht (belga): kereskedelem
Stefan Füle (cseh): bővítés és európai szomszédságpolitika
Johannes Hahn (osztrák): regionális politika
Connie Hedegaard (dán): klímaváltozás elleni küzdelem
Maire Geoghegan-Quinn (ír): kutatás-fejlesztés.
Rumiana Zseleva (bolgár): nemzetközi együttműködés és válságkezelés.
Siim Kallas (észt): közlekedés (az EB alelnöke)
Neelie Kroes (holland): telekommuniákció (az EB alelnöke)
Janusz Lewandowski (lengyel): költségvetés és pénzügyi tervezés
Cecilia Malmström (svéd): belügy
Günter Oettinger (német): energiaügy
Andris Piebalgs (lett): fejlesztés
Janez Potocnik (szlovén): környezetvédelem
Viviane Reding (luxemburgi): igazságügy, alapjogok és állampolgárság (az EB alelnöke)
Olli Rehn (finn): gazdaság és pénzügy
Maros Sefcovic (szlovák): intézmények közötti együttműködés, igazgatás
Algirdas Semeta (litván): adó- és vámügyek, könyvvizsgálat, csalás elleni küzdelem
Antonio Tajani (olasz): ipar és beruházás (az EB alelnöke)
Androulla Vassiliou (ciprusi): oktatás, kulturális ügyek, nyelvi sokszínűség és ifjúságügy