Kilép az SZDSZ-ből Gulyás József

Vágólapra másolva!
Távozik az SZDSZ-frakcióból Gulyás József, aki független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben - jelentette be a politikus hétfőn. A képviselő nem ért egyet a költségvetés támogatásával, valamint azzal, hogy Kóka János vezesse tovább a szabad demokrata frakciót. Gulyás az SZDSZ-ből is kilép, mert nem tud azonosulni a párt döntéseivel.
Vágólapra másolva!

Kilép az SZDSZ-ből Gulyás József szabad demokrata országgyűlési képviselő - jelentette be közleményében a politikus hétfőn délelőtt. Gulyás 21 évnyi párttagság után hagyja ott a szabad demokratákat és ezzel együtt a párt parlamenti képviselőcsoportját is.

A politikus távozását többek között a költségvetésről szóló hétfői szavazással indokolta: ezen Kóka János frakcióvezető ígérete szerint az SZDSZ igennel fog szavazni. Gulyásnak Kóka személyével is problémái voltak, a kilépés másik indokaként azt hozta fel, hogy előreláthatóan a tisztújítás után is Kóka marad a párt frakcióvezetője.

A politikus azt írta, hogy nem kívánja megtagadni pártját, de azt már nem tekinti iránytűnek. Kilépése már régóta érlelődött, mert a párt döntései szerinte egyre kevésbé voltak összhangban "a szebb napokat látott Szabad Demokraták Szövetsége számára fontos értékelvű politizálásával." Gulyás egyértelművé tette, hogy nem akar más párt színeiben tovább politizálni, a parlamenti ciklus hátralévő részében azonban tovább dolgozik független képviselőként.

A képviselő a kilépéséről szóló közleményben megragadta az alkalmat arra is, hogy némi kritikával illesse a maga mögött hagyott pártot. Közölte: az SZDSZ-ben nyáron elkezdett "megújulást" erőtlennek és több ponton hibásnak tartja, és úgy érzi, hogy a párt új vezetése sem volt képes a közélet tisztaságát vagy az SZDSZ önállóságát erősítő határozott lépéseket tenni.

Az SZDSZ döntései, nyilatkozatai ellentmondásosak, az SZDSZ-frakció tevékenységével együtt pedig értelmezhetetlenek - állította, majd kijelentette: a jelenlegi helyzetben az SZDSZ megújulására, magára találására sem a választások előtt, sem pedig azt követően nem lát esélyt.