Hagyót hibáztatja a BKV a csontvázakért

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálja a BKV a letartóztatott korábbi jogi igazgatója, Sz. György által felügyelt szerződéseket - közölte a cég megbízott jogi igazgatója. A BKV közölte, tíz jogi irodával állnak szerződésben, ezek feltételei első ránézésre megfelelnek a piaci viszonyoknak. Ennek ellenére tájékoztatást kértek partnereiktől.
Vágólapra másolva!

"Ez egy szocialista nagyvállalat, mindenhol előfordulhatnak csontvázak" - mondta csütörtökön újságíróknak Tomasitz István, a BKV megbízott jogi igazgatója, aki a hétfőn felmentett, előzetes letartóztatásba helyezett Sz. György helyét vette át a közlekedési cégnél. Szerinte a problémát az okozza, hogy rossz a cég struktúrája, a főváros vezetése pedig nem engedte annak a megváltoztatását. Példaként azt mondta: Hagyó Miklós korábbi szocialista főpolgármester-helyettes még tavaly novemberben utasította a céget, hogy nyújtsa be jóváhagyásra a városházára a belső szabályzatait, de a javaslataik azóta is a fiókban hevernek.

Tomasitz szerint Kocsis István, a BKV vezérigazgatója Sz. György letartóztatása után elrendelte az összes, a korábbi jogi igazgató által felügyelt és kezdeményezett ügy felülvizsgálatát. Sz. Györgyöt a múlt pénteken vette őrizetbe a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI), amikor egy mélygarázsban tízmillió forintot, a rendőrök szerint vesztegetési pénzt vett át. A rendőrség őrizetbe vette R-V. Krisztinát, a Budapest Airport jogi igazgatóját is. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy szerződéseket kötöttek különböző ügyvédi irodákkal, majd a kifizetett összeg egy részét visszakérték.

Tomasitz azt mondta, a BKV 10 ügyvédi irodával áll kapcsolatban. Szerinte ezek jogilag rendben vannak, az óradíjak pedig megfelelnek a piacon szokásos áraknak. A megbízott jogi igazgató szerint Sz. György őrizetbe vétele után jelentést kért az összes irodától arról, milyen ügyeket visznek és hogy állnak azokkal, illetve közölte velük, hogy további értesítésig a halaszhatatlan ügyek - például már kitűzött bírósági tárgyalások - kivételével nem kezdhetnek új munkába.

A BKV vezérigazgatója az ügy miatt egy különbizottságot hozott létre, amely közvetlenül az ő felügyelete alatt áll, és amelynek az a feladata, hogy még egyszer megvizsgálja a szerződések teljesítési igazolásait, mielőtt a cég kiutalná azok ellenértékét - mondta Tomasitz. A cégnél emellett továbbra is folyik a 2006 óta megkötött, összesen 652 szakértői, tanácsadói, kommunikációs és ügyvédi szerződés felülvizsgálata, amelyek közül hétfőn 13 újabb, gyanúsnak talált szerződést küldtek meg a rendőrségnek.

Tomasitz a folyamatban lévő rendőrségi nyomozásra hivatkozva nem kívánt részleteket elárulni arról, milyen szerződésekről van szó, illetve mi adhat okot bűncselekmény gyanújára. Általánosságban az [origo]-nak annyit mondott, aggályos lehet például, ha egy számlát kifizettek, de amellett nincs teljesítési igazolás. A megbízott jogi igazgató szerint nincs közvetlen összefüggés a 13 szerződés és Sz. György letartóztatása közt, a szerződések felülvizsgálata hónapok óta folyamatban van.

A rendőrség gyanúja szerint azonban Sz. György hamisíthatta meg egy korábbi munkavállaló, H. Éva jelenléti íveit, amelyeket a nyomozók a házkutatási határozatban bekértek a cégtől. Tomasitz elismerte, hogy H. Éva azonos Hagyó Miklós munkatársával, Horváth Évával. Arról a személyről van szó - mondta a megbízott igazgató - akiről idén augusztusban derült ki, hogy a városházán betöltött posztja mellett a BKV-nál is van állása, bár oda nem jár be. Kocsis akkor azonnali hatállyal elbocsátotta Horváthot, és feljelentést tett a rendőrségen.