Vágólapra másolva!
Közokirat-hamisítással vádolják Joav Blumot, aki a Velencei-tó mellett, Sukorón csereügylettel szerzett telkeket egy idegenforgalmi beruházáshoz. Az üzletember a szerződéskötés során azt állította, hogy sukorói lakos, azonban az ügyészség szerint fiktív adatot adott meg. A tárgyalást jövő márciusig elnapolták.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a közokirat-hamisítás bűntettével vádolt Joav Blum büntetőpere a Székesfehérvári Városi Bíróságon szerdán. A Fejér Megyei Főügyészség márciusban rendelte el a nyomozást a közokirat-hamisítás gyanúja miatt, mert a sukorói ingatlanra csereszerződést kötő Joav Blum olyan sukorói lakcímet jelentett be állandó lakóhelyeként, ahol nem lakott, "így fiktív adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba". Az üzletember azt állította, nem bűnös, és részletes vallomást tett.

A vádiratban szereplő közokirat-hamisítás összefügg a tervezett sukorói beruházással. Az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoport 2013 közepére 275 milliárd forintos költséggel King's City néven egy gigantikus idegenforgalmi komplexumot szeretne létrehozni a Velencei-tó északi partján. A hetvenhektáros területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna. Az ingatlan, amelyen a komplexum épül, Sukoró külterületén van.

A beruházáshoz egy csereügylettel szerezték meg a sukorói telket: a korábban állami tulajdonban lévő üres területhez Joav Blum úgy jutott hozzá, hogy felajánlotta cserébe a magyar államnak a Pest megyében található, összesen 183 hektárnyi gyümölcsösét. A pénzügyminiszter által kiírt kaszinó koncessziós pályázaton augusztus 14-én az amerikai érdekeltségű KC Bidding Kft. győzött, azonban az ügyben több vizsgálat indult. A Pénzügyminisztérium szerint több független értékbecslő eltérően állapította meg az elcserélt ingatlanok értéket, ezért a kérdésben bíróság foglal állást.

A pénzügyminiszter a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-t arra kérte, hogy egyeztessenek Blummal a csere előtti állapot helyreállításáról, és ha ez nem hoz eredményt, támadják meg bíróság előtt a szerződést. A Joav Blummal készített interjúnkat itt elolvashatja.

Blum azt mondta, nem bűnös

Blum a tárgyaláson tolmács segítségével tett vallomást, mivel nem beszél magyarul. Azt állította, Sukorón szándékozott letelepedni, mivel tetszett neki a település, és alkalmasnak találta arra, hogy hobbijának, a szobrászkodásnak hódolhasson, de a tervezett beruházás egyik képviselőjeként is fontos volt számára, hogy a helységben lakjon. Az ingatlan felújítását tervezte, de édesapja halála miatt ezt kénytelen volt elhalasztani - mondta. Hozzátette, a bejelentőlapot ügyvédje segítségével töltötte ki, és arról nem tájékoztatták, hogy csak akkor jelentkezhet be az ingatlanba, ha már beköltözött.

Az egész napos tárgyaláson tanúkat is meghallgatott a bíróság, de még több tanú vallomására kiváncsi. Meghallgatják majd többek között Sukoró jegyzőjét is. A pert végül elnapolta a bíróság, a következő tárgyalást március 23-án tartják.