Saját szárnyai alatt nevelgette új kabinetfőnökét Bajnai

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon oldalán emelkedett a szakállamtitkári, majd a kormánybiztosi posztig Hegedüs Dóra, aki 2010 januárjától a miniszterelnök kabinetfőnöke lesz. Hegedüs azóta kíséri Bajnait, hogy főnöke megjelent a politikában: a gazdasági minisztériumban egyszer már volt a kabinetfőnöke, és külföldi tárgyalásokra is kísérte már Brüsszelbe.
Vágólapra másolva!

Három nyelven beszélő, fejlesztéspolitikával és EU-ügyekkel foglalkozó szakember lesz Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetfőnöke, miután az eddigi kabinetfőnök, Szigetvári Viktor az MSZP kampányigazgatójaként elhagyja a posztot. Hegedüs Dóra személyében Bajnai egy régi bizalmasát vette maga mellé, egy olyan embert, aki egész politikai pályája során mellette állt.

Hegedüs gyakorlatilag tisztségről tisztségre kísérte Bajnai Gordont, mióta a kormányfő megjelent a közéletben. Amikor Bajnai kormánybiztosból miniszterré, majd miniszterelnökké vált, minden munkahelyére azonnal magával vitte Hegedüst, ő pedig minden egyes váltás során feljebb lépett az államigazgatási ranglétrán.

A januárban 30 éves Hegedüs közgazdasági diplomája után először egy politikai tanácsadó cégnél, a GJW Tanácsadó Kft-nél (mai nevén Weber Shandwick Kft.) helyezkedett el, de alig egy év után átváltott az államigazgatásra - derül ki a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által az [origo]-nak megküldött életrajzából. Eszerint majdnem három évet húzott le 2003 és 2006 között az Európai Ügyek Hivatalában, ahol korábban az egyetemi szakmai gyakorlatát is végezte. A hivatal EU gazdaságpolitikai főosztályának szakmai koordinátora volt, munkáját 2004-ben államtitkári dicsérettel is elismerték.

Amikor Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosént megjelent a politikai életben, Hegedüs azonnal tovább állt hivatalából: Bajnai főtanácsadói állást adott neki kabinetjében, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Először tehát nemzetközi ügyekért felelős szakmai főtanácsadóént jelent meg Bajnai mellett, ahol 2006-ban miniszteri dicséretben részesítették: ettől kezdve nem is tágított a későbbi miniszterelnök mellől.

Amikor Bajnai Gordon 2007-ben önkormányzati és területfejlesztési miniszter lett, Hegedüs is átigazolt az önkormányzati tárcához: 2007-ben fejlesztéspolitikai ügyekért felelős szakmai főtanácsadó lett a miniszter kabinetjében, 2008-ra pedig megkapta a miniszteri titkárság vezetését, vagyis Bajnai egyik legözvetlenebb munkatársává vált.

A jelenlegi komrányfő akkor is vitte magával Hegedüst, amikor az önkormányzati minisztériumból a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumba (NFGM) ment át miniszternek. Itt 2008 májusától a korábbi titkárságvezető kabinetfőnök és szakállamtitkár lett, egészen Bajnai miniszterelnöki kinevezéséig. Ekkor vele együtt a Miniszterelnöki Hivatalba szerződött, ahol a kormányfő új szakállamtitkári posztot hozott létre a számára.

2009 áprilisától mostanáig Hegedüs Dóra "a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős szakállamtitkár" volt, de egyben kormánybiztosnak is kinevezték ezeknek a feladatoknak az ellátására. Kevesebb mint 3 év alatt tehát Bajnai emelkedésével együtt ő is magas kormányzati pozícióba került: a kormánybiztosként kezdő Bajnai tanácsadója a miniszterelnökké kinevezett Bajnai kormánybiztosává vált. A Miniszterelnöki Hivatal holnapján közzétett adatok szerint az NFGM-ben havi 822 ezer, a MeH-ben havi 897 ezer forintot keresett szakállamtitkárként.

Áthelyezéséről és Bajnai Gordonhoz fűződő kapcsolatáról szerettük volna megszólaltatni Hegedüs Dórát is, a Miniszterelnöki Hivatal azonban közölte, hogy a kormánybiztos "sűrű programja nem teszi lehetőv interjú elkészítését".

Hogy Hegedüs fontos volt Bajnai számára, azt mutatja ugyanakkor az is, hogy Bajnai brüsszeli tárgyalásokra is magával vitte 2007-ben és 2009-ben. A MeH külföldi kiküldetéseiről szóló táblázata szerint Hegedüs volt Bajnai kísérője 2007 februárjában két brüsszeli úton is, amikor az Európai Bizottság főigazgatójával tárgyaltak, illetve amikor az Új Magyarország Fejlesztési Tervről egyeztettek. 2009 elején az NFGM kabinetfőnökeként utazott szintén Bajnai oldalán Belgiumba tárgyalni, korábban, 2005-2006-ban pedig rendszeresen látogatta az Európai Tanács versenyképességi és növekedési munkacsoportjának üléseit.

Hegedüs legutóbbi szakállamtitkári feladata a MeH-ben az volt, hogy figyelemmel kísérje a kormány válságkezelő programjának végrehajtását, és arról folyamatosan tájékoztassa a miniszterelnököt. Az FN.hu szerint kezdeményezhetett kormánydöntést, miniszteri intézkedést is, és havonta jelentést készített a kormánynak a válságkezelő programról. Kabinetfőnöki kinevezésével megszűnik a válságkezelő program végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos posztja, de az ezzel összefüggő feladatokat kabinetfőnökként továbbra is ő látja majd el - olvasható a miniszterelnök honlapján.