Sztrájkot hirdettek a BKV dolgozói január 12-ére

Vágólapra másolva!
A BKV-dolgozók 65-70 százaléka léphet sztrájkba január 12-én, ha addig nem sikerül megállapodniuk a szakszervezeteknek és a cég vezetésének az új kollektív szerződésről. A sztrájkbizottság vezetője szerint nem közelednek az álláspontok.
Vágólapra másolva!

Január 12-én nulla órától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett több BKV-szakszervezet, mivel a szerdai egyeztetésen sem született megállapodás a kollektív szerződésről az érdekképviseletek többsége és a BKV vezetősége között - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A sztrájkfelhíváshoz eddig 11 szakszervezet csatlakozott, Nemes szerint a BKV dolgozóinak 65-70 százaléka sztrájkolni fog.

Az egyeztetés a kollektív szerződésről 12 órától folytatódik, de Nemes Gábor szerint nem várható megegyezés, mivel nem közelednek az álláspontok. A szakszervezetek azért nem fogadják el a BKV ajánlatát az új kollektív szerződésre, mert szerintük méltatlanul hátrányos a munkavállalókra nézve.

A kedden született, eddig 12 szakszervezet által aláírt, 14 által elvetett megállapodás szerint 2010. január 1-jétől lenne érvényes az új kollektív szerződés, és határozatlan időre szólna. Mivel a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulásokról, illetve az étkezési utalványokról nem sikerült megállapodni, ezért a szerződésben továbbra is a BKV ajánlatának megfelelő 1-1 százalék és 8000 forintnyi juttatás szerepel a bértárgyalásokig, illetve legkésőbb március 31-éig.

Január elsejétől a munka törvénykönyve szerint működik tovább a BKV. A szakszervezeti vezetők szerint ez boríthatja a menetrendet, és több olyan szabályozásról sem rendelkezik, amelyek eddig a kollektív szerződésben benne voltak, és a cég működése szempontjából elengedhetetlenek.