A magyar kormány is mentőcsapatot küld Haitire

Vágólapra másolva!
Mentőcsapatot küld a magyar kormány a földrengés sújtotta Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be - közölték a katasztrófavédők. A hat magyar önkéntes orvos ötnapi élelmet és gyógyszert visz magával, jövő vasárnapig próbálnak majd segíteni a rászorulókon.
Vágólapra másolva!

Egészségügyi mentőcsapatot küld Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be a magyar kormány - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A héttagú mentőcsapat - amely a fővárosi mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének önkéntes orvosaiból áll - pénteken érkezik meg Haitire, és jövő vasárnapig segíti a rászorulókat.

A csapat öt napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak, ezért nem szorul az egyébként is leterhelt helyi hatóságok segítségére. A magyar csapat vezetője és helyszíni koordinátora Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy lesz, aki az OKF szerint a magyar katasztrófavédelem nemzetközi segítségnyújtásban nagy tapasztalattal rendelkező munkatársa.

A karibi szigetországot a múlt kedden rázta meg a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés, amely főként a fővárosban és környékén pusztított, az épületek jelentős részét földig rombolva. A katasztrófa áldozatainak számáról még mindig csak becslések vannak, körülbelül 75 ezer halottja lehet a földrengésnek. Az élelem és ivóvíz híján levő haiti lakosok között egyre gyakoribb a fosztogatás és az erőszak, a nemzetközi mentőcsapatok mellett így katonai segítségre is szükség van. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű rengést mértek.

A térségben magyar részről segítséget nyújt a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat. A haiti földrengés áldozatainak megsegítésére gyűjtőakciót szervez a Katolikus Karitász, a ferences szerzetesrend, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat is.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat igazgatója, Szilágyi Béla csütörtökön az MTI-nek azt mondta, hogy ők naponta 120-130 sérültet látnak el. Szilágyi a Dominikai Köztársaságból nyilatkozott az MTI-nek, két órával azután, hogy elhagyta Haitit. Pénteken érkezett a földrengés sújtotta ország fővárosába, Port-au-Prince-be a Baptista Szeretetszolgálat első, héttagú mentőcsapatának tagjaként.

Mint elmondta, 400-500 sérült volt a port-au-prince-i közkórházban, ahol munkatársaival dolgoztak, ebből nagyjából 200 embert a folyosókon, az udvaron, illetve a kórház parkolójában tudtak csak elhelyezni, de folyamatosan érkeznek a sérültek.

A közbiztonságról azt mondta, hogy noha néhány körzetben nappal is voltak fosztogatások, napközben alapvetően szabadon lehet járni a városban, a szeretetszolgálat munkatársait legalábbis nem érte semmilyen atrocitás, noha megfordultak forróbbnak mondott városrészekben is. Szilágyi ugyanakkor hozzátette, éjszaka nem ajánlatos kimenni az utcára.

Egy másik kérdésre elmondta, halomba rakott holttesteket nem láttak, viszont szemtanúi voltak, hogy a peremkerületekbe kivitt tetemeket elégették.

Arra a kérdésre, a helybéliek hogyan fogadják a számottevő amerikai katonai jelenlétet Haitin, a szeretetszolgálat igazgatója elmondta, a többség örül neki, mert az amerikaiak segítenek a rendfenntartásban - többek között az európai szemmel igencsak kaotikus közlekedés irányításában -, és segélyeket osztanak. Hozzátette ugyanakkor, látta, hogy egy teherautó platójáról hajigálták le a segélyt az odasereglett emberek közé. "Az ilyesmi pedig rossz vért szül" - mondta.

A Magyar Baptista Szeretetszolgálat csapatát hat magyar, öt amerikai (Észak-Karolina államból) és három helybéli alkotja. Mint azt korábban elmondták, két részre váltak, az egyik csoport a közkórházban maradt, és éjjel is végez műtéteket. A másik csoport mozgó mentőként a főváros peremkerületeit járja.

A baptista segélycsapat munkájáról itt olvashat, a Haitin uralkodó helyzetről pedig folyamatosan frissülő információkat találhat itt.