Vizsgálják, hogy üzletelt-e külföldiekkel az őrizetbe vett jobbikos

Vágólapra másolva!
Vizsgálja a Jobbik etikai bizottsága, hogy valóban külföldieknek értékesített-e ingatlanokat S. Szilárd, a párt keszthelyi elnöke, akit csütörtökön vett őrizetbe a rendőrség. S. ellen nagyértékű csalás gyanúja miatt nyomoznak. Az etikai bizottság elnöke szerint "általában nem véletlenül vesznek valakit őrizetbe, ebben az esetben nem feltétlenül érzek politikai színezetet".
Vágólapra másolva!

A Jobbik helyi és országos szervezete is a médiából értesült arról, hogy S. Szilárdot, a párt keszthelyi tagszervezetének elnökét csütörtökön őrizetbe vétték - állította több, a keszthelyi viszonyokat ismerő jobbikos politikus az [origo]-nak. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság több millió forintos csalás gyanúja miatt nyomoz S. Szilárd ellen, akit előzetes letartóztatásba helyeztek 30 napra.

Staudt Gábor, a Jobbik Etikai és Fegyelmi bizottságának elnöke az [origo]-nak megerősítette, hogy felfüggesztették S. Szilárd párttagságát és etikai vizsgálat indult ellene. "Gyűjtjük be az információkat, nagyon gyorsan be akarjuk fejezni a vizsgálatot, mert a Jobbikra is rossz fényt vet az ügy" - mondta Staudt, aki nem tudta megmondani, mikorra lesz eredménye a vizsgálatnak.

S. Szilárd a BankInvest Kft. ingatlanközvetítő és hitelközvetítő cég ügyvezetője az Opten céginformációs adatbázis szerint. A cég honlapja angol, német és horvát nyelven is elérhető. Különböző internetes fórumokon olvasható hozzászólások szerint a BankInvest külföldieknek is forgalmazott ingatlanokat. A cég honlapján található telefonszámon egy másik ingatlanszolgáltató munkatársa vette fel a telefont. A cég munkatársai szerint S. Szilárd ügyvéd édesanyja illetékes a BankInvest ügyeiben, aki az [origo] megkeresésére csak visszakérdezett: "Miért lenne baj, ha külföldieknek árult volna?"

"A Jobbik szempontjából aggályos, és nem erkölcsös, hogy S. Szilárd cége abból húzott hasznot, hogy külföldieknek árult magyarországi ingatlanokat" - mondta kérdésünkre Staudt. Az etikai bizottság elnöke azt mondta, az S. elleni vizsgálat ennek a kérdésnek a tisztázására is kiterjed. Szereztek be információkat annak tisztázására, hogy valóban külföldiekkel üzletelt-e S., de ezeket nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Staudt hozzátette, amint értesültek róla a sajtóból, azonnal elkezdték kivizsgálni az ügyet. "Általában nem véletlenül vesznek valakit őrizetbe, ebben az esetben nem feltétlenül érzek politikai színezetet" - mondta.

A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra szerint amennyiben a bíróság vagy az etikai bizottság bűnösnek találja S.-t, akkor a "Jobbikban nincs helye". A szóvivő S. Szilárd ingatlanközvetítői tevékenységéről azt mondta, a "magyar föld védelme alapvető érdek, de nem zárja ki teljesen azt, hogy külföldiek ne vásároljanak ingatlant".