Nő a keddi BKV-sztrájk valószínűsége

Vágólapra másolva!
Vasárnap is eredménytelen volt a BKV és a szakszervezetek közti tárgyalás. Az érdekképviselet egyik vezetője szerint mostantól gőzerővel felgyorsul a keddre meghirdetett sztrájk szervezése, bár hétfőn leülnek még egyszer tárgyalni a vállalat vezetésével.
Vágólapra másolva!

Vasárnap sem volt eredménye a BKV és a szakszervezetek közti tárgyalásnak. Hétfőn még leülnek újra tárgyalni, és bár a BKV közleménye szerint a vállalat vezetése továbbra is bízik abban, hogy sikerül megállapodni, és el tudják kerülni a keddre tervezett sztrájkot, szakszervezetek korábban azt közölték, hogy nagyon kicsi az esély az egyezségre.

A BKV vasárnap esti közleménye szerint a menedzsment egy újabb, előnyösebb ajánlatot tett az érdekképviseleteknek. Ennek egyik eleme, hogy biztosítanák a dolgozóknak a korábbi kollektív szerződésben szereplő 3-3 százalékos nyugdíj- és egészségpénztári támogatást, de nem a kollektív szerződésben, hanem a bér jellegű kiadások között, bértárgyalások keretében. Az érdekképviseletek visszautasították az ajánlatot, és ragaszkodtak ahhoz, hogy a kollektív szerződés keretében rögzítsék a 3-3 százalékos hozzájárulásokat. Ragaszkodnak a szakszervezetek az év végi 45 ezer forintos étkezési utalványokhoz is. A BKV viszont ezt nem tudja elfogadni, mert így túllépné a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, pedig az nem növelhető - áll a közleményben.

Nemes Gábor szakszervezeti vezető korábban azt mondta, hogy a vasárnapi eredménytelen tárgyalás után "gőzerővel felgyorsul" a kedden nulla órára meghirdetett sztrájk szervezése. A BKV közleményében az is szerepel, hogy a közlekedési társaság vezetése minden tőle telhetőt megtesz a sztrájk elkerülésére.