Nem kér az MDF az SZDSZ múltjából

Vágólapra másolva!
Néhány országosan kevésbé ismert SZDSZ-es politikus is felkerülhet az MDF listájára - erősítették meg az [origo]-nak mindkét pártnál. Nem választási szövetségről van szó, hanem arról, hogy az MDF néhány SZDSZ-es politikussal együtt akar működni az országgyűlési választások alatt. Az MDF konkrét nevek említése nélkül szerdán ismerte el, hogy tárgyalnak szabad demokartákkal, az SZDSZ szerdán tárgyal az együttműködésről.
Vágólapra másolva!

"Az MDF tárgyalásokat folytat az SZDSZ néhány politikusával" - ismerte el szerdai sajtótájékoztatóján Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese. A politikus szerint nem az SZDSZ-szel, hanem csak a párt néhány politikusával tárgyalnak, konkrét neveket azonban nem akart mondani.

Ismeretlen arcok

Az [origo]-nak több SZDSZ-es politikus is azt állította, hogy az MDF nem a párt országosan ismert tagjaival tárgyalt, hanem Retkes Attila SZDSZ-elnökkel, Skaliczky Andreával, a párt országos tanácsának (ot) elnökével, illetve Ikvai-Szabó Imre parlamenti képviselővel. Egy SZDSZ-es forrásunk ehhez annyit tett hozzá, hogy Retkes a 7. helyen, Skaliczky pedig a 15. helyen szerepelhet az MDF listáján. Az MDF a listáját egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Retkes Attila az [origo]-nek nem kívánta kommentálni az MDF-fel folytatott tárgyalásokat, illetve azt sem, hogy személy szerint ő felkerülhet-e az MDF listájára. Skaliczky az [origo]-nak arra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni szerda délután, hogy kezdődik a párt megyei vezetőinek ülése. Mindössze annyit mondott: az ülésen szóba fog kerülni az MDF-fel való együttműködés is. Kerestük az ülés után is Skaliczkyt, de nem sikerült őt telefonon elérni. Ikvai-Szabót többször próbáltuk elérni, de nem vette fel a telefonját.

Az SZDSZ-frakció tagjai közül Kuncze Gábor és Eörsi Mátyás az [origo]-nak azt mondta: személy szerint őket nem kereste meg az MDF. Kuncze ehhez annyit tett hozzá, ő se kereste az MDF-et. A párt frakciója - amelyben az SZDSZ ismert politikusai is megtalálhatók - korábban többször konfrontálódott az SZDSZ jelenlegi vezetésével, például az idei költségvetést elfogadását a frakció annak ellenére megszavazta, hogy a pártvezetés nem támogatta azt. Retkes Attila pedig többször lemondásra szólította fel Kóka János frakcióvezetőt, aki ezt nem tette meg.

Ne vegyen el szavazatot az SZDSZ

Egy korábban befolyásos, névtelenséget kérő SZDSZ-es politikus az [origo]-nak azt mondta: a Bokros Lajossal a liberális szavazók felé nyitó MDF-nek fontos, hogy az SZDSZ ne induljon önállóan a választáson. Többek között azért, hogy az SZDSZ ne vegyen el szavazatokat az MDF-től, illetve hogy a kopogtatócédula-gyűjtésben se tegyen keresztbe a demokrata fórumnak. De az anyagi támogatás és a fővárosi bázis miatt is rászorulhat az MDF néhány szabad demokrata politikusra. Forrásunk szerint ezzel az SZDSZ jelenlegi vezetése gyakoratilag néhány listás helyért cserébe eladja a párt önállóságát. Korábban is előfordult az MDF-fel, hogy néhány madátumért támogatást vásárolt - fogalmazott. A Schmuck Andor vezette Tisztelet Társaságára utalt, amellyel korábban szintén együttműködött az MDF.

Az SZDSZ korábbi vezetőségéhez tartozó forrásunk szerint már a júniusi EP-választások előtt is voltak megbeszélések az MDF és néhány SZDSZ-es politikus között. Az erőviszonyok azonban teljesen megváltoztak az után, hogy az MDF bejutott az Európai Parlamentbe, az SZDSZ viszont nem. Az MDF az EP-választáson 5,3, míg az SZDSZ mindössze 2,1 százalékot kapott. A Medián decemberi felmérése szerint az MDF támogatottsága a teljes népesség körében 2, az SZDSZ-é 1 százalékos volt.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF elnökségi tagja nem kívánta kommentálni az [origo] értesüléseit, mindössze Dávid Ibolya pártelnök szerdai közleményét ajánlotta a figyelmünkbe. Ebben az MDF türelmet kér, hogy kiválassza szövetségeseit, a közlemény szerint az MDF január végéig nyilvánosságra hozza képviselőjelöltjei nevét. Egy MDF-es forrásunk, aki nem vesz részt a párt döntéshozatalában, viszont megerősítette, hogy Retkessel és Skaliczkyval tárgyalt a párt.

Nem biztosak a nagy nevek

Először az MTI írt arról kedden, hogy az MDF és az SZDSZ között egyeztetések folynak a háttérben. Az MTI-nek MDF-es képviselők névtelenül nyilatkozva arról beszéltek, hogy a párt fővárosi listáján legalább két, míg az országoson minimum három helyet kaphatnának az SZDSZ jelöltjei. Az értesülések közül azonban több hamisnak bizonyult: az MTI ugyanezen forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az MDF fővárosi listáját a Magyar Telekom egykori vezérigazgató-helyettese, Simó György vezetheti, Simó azonban a hír után nyilatkozatban közölte, hogy soha, semmilyen formában, semmilyen politikai erő, így értelemszerűen az MDF sem kereste meg együttműködési ajánlattal.

Az MTI azt is felvetette, hogy Simonyi András korábbi washingtoni nagykövet és Ikvai-Szabó Imre budapesti főpolgármester-helyettes is felkerülhet a fővárosi listára, illetve hogy Fodor Gábor neve is felmerült a tárgyalások során. Fodor titkárságán keresztül annyit közölt az [origo]-val, hogy üdvözli a tárgyalásokat, de azokon ő nem volt jelen, és a listán való szereplésre sem kapott felkérést.