Megszavazta az MSZP Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét

Vágólapra másolva!
Főpolgármester-jelöltnek választotta pénteki ülésén Horváth Csabát az MSZP fővárosi küldöttértekezlete. Horváth a szavazás után beszédben vázolta programját, amely egy élhetőbb várost céloz. A szemét eltüntetését, közösségi tereket, zöld zónákat, tömegsportot és rangos sporteseményeket, illetve a visszaéléseket megakadályozó átlátható rendszert ígért.
Vágólapra másolva!

Az MSZP fővárosi küldöttértekezlete pénteki titkos szavazásán Horváth Csabát választották a párt főpolgármester-jelöltjének - jelentette be a szavazást követően Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke. A jelölt 132 igen szavazatot kapott, 12 nem ellenében. A párt fővárosi közgyűlési listáját 118 igennel és 26 nemmel fogadták el. Az MSZP nyolc év után állít újra önálló főpolgármester-jelöltet az őszi helyhatósági választásokon. A közgyűlési lista első tíz helyén Horváth Csabán kívül Steiner Pál, Tüttő Kata, Gajda Péter, Szabados Ákos, Molnár Gyula, Andó Sándor, Havas Szófia, Bánsághi Tamás és Trippon Norbert szerepel.

A jelölt szavazás után mondott beszédében kijelentette, mindent megtesz, hogy rászolgáljon a küldöttek bizalmára. "Veletek akarok nyerni" - mondta. A főváros problémáiról azt mondta, nem az a legnagyobb baj, hogy nincs "nyolcas és tízes metró" vagy másik négy híd, hanem az, hogy sokan úgy élnek a városban, hogy nem ismerik a bolti eladót, a postást, a szomszédot vagy a sarki rendőrt, mert sokan úgy érzik, hogy magukra maradtak, ő viszont változtatni akar ezen. Szerinte a baloldal programja arról szól, hogy hogyan lehet élhetőbbé, szerethetőbbé és lakhatóbbá tenni a fővárost.

Zöld zónák, közösségi terek

Ennek érdekében minden olyan civil szervezettel egyeztetéseket kezdeményez, amely azt akarja, hogy Budapest szabad, szolidáris, nyitott, az együttműködéseken alapuló város legyen. Bejelentette, hogy főpolgármesterként bevezetné a budapesti szolgáltatási ombudsman intézményét, hogy csökkentsék a fővárosiak közszolgáltatókkal szembeni kiszolgáltatottságát. Azt is ígérte, hogy el fogják tüntetni a szemetet a városból. A lakótelepekből közösségi tereket akar kialakítani, a városban pedig zöld zónákat, ahol korlátozzák a környezetszennyező járművek behajtását, és olyan közösségi tereket, "ahol jó érzés találkozni".

Horváth elősegítené, hogy minél többen sportoljanak életminőségük javításáért, de szeretné, ha a főváros minél több sportág világversenyeinek is otthont adna. Közölte, nem csak olimpiában gondolkozik, mert egy futball világbajnokságot vagy Európa bajnokságot is szívesen látna Budapesten.

A fővárosban feltárt visszaélésekről azt mondta, teljesen átlátható rendszereket kell létrehozni, ahol ezek megelőzhetők.

Forrás: MTI

Horváth beszédében kritizálta a Fideszt, amiért számos önkormányzatban együttműködik a Jobbikkal. Azt mondta, nem fogják hagyni, "hogy a Fidesz saját és a Jobbik bakancsos értékrendjét rákényszerítse erre a városra".

A rendezvény végén felvonul a színpadra az elfogadott fővárosi lista első 30 helyezettje.

Utoljára 2002-ben volt önálló MSZP-s főpolgármester-jelölt

Az MSZP alapszabálya szerint az párt fővárosi listájáról a budapesti szervezet dönt. Az MSZP fővárosi szervezete egyszer már elhalasztotta azt a budapesti küldöttértekezletet, amely az őszi, önkormányzati választási listáról és a főpolgármester-jelöltről dönt. Eredetileg ugyanis ezt december 11-én tartották volna, de tavaly novemberben - a párt országos választási bizottsága és több helyi szervezet kérésére - idén február 26-ra rakták át az időpontot.

Az MSZP országos elnöksége február 22-i ülésén egyhangúlag támogatta Horváth Csaba főpolgármester-jelöltségét.

Az MSZP 1990 óta háromszor állított önállóan főpolgármester-jelöltet: Baráth Etele 1994-ben, Katona Béla 1998-ban és Gy. Németh Erzsébet 2002-ben volt jelölt. Közülük Katona Bélát a párt a tavaszi országgyűlési választások után visszaléptette, a másik két politikus pedig alulmaradt Demszky Gábor jelenlegi szabad demokrata főpolgármesterrel szemben.