Ismert ötleteket sorol majd a Fidesz-program

Vágólapra másolva!
Nem fog sok újdonságot tartalmazni a Fidesz választási programja, amelyet péntek délután mutat be a parlamenti választások esélyesének tartott párt - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik vezető politikusa, aki szerint a fontosabb dolgokat Orbán Viktor pártelnök az elmúlt hetekben már ismertette. Pénteken mutatja be a párt a választási listáit is, mivel az országos listáról kevés mandátumot fog szerezni a párt, tülekedés inkább a befutó megyei listás helyékért volt.
Vágólapra másolva!

Délután két órakor kezdődő sajtótájékoztatóján ismerteti a Fidesz a választási listáit, illetve ekkor mutatják be hivatalosan a párt választási programját is.

A párt programjáról az [origo]-nak a Fidesz egyik befolyásos politikus azt mondta: a dokumentum nagy újdonságokat nem fog tartalmazni. Szerinte Orbán az évértékelő beszédében, illetve a párt vezető politikusai az elmúlt hetekben több olyan fontosabb dologról is beszéltek, amelyek benne vannak a programban. A politikus a programalkotásról azt mondta: külön szakmai műhelyek foglalkoztak az egyes szakterületekkel, ezek koordinálása pedig Navracsics Tibor feladata volt.

Orbán február eleji évértékelő beszédében azt mondta, hogy az új kormányzásnak olyan értékekre kell épülnie, mint a munka, család, otthon, egészség, rend. Orbán később a rendőrségről azt mondta, hogy 3000-3200 fővel növelni kell a rendőrök számát. Az egészségügyről azt mondta: növelni kell az orvosok és az ápolónők számát. Orbán beszélt arról is, hogy a Fidesz-kormány létrehozna egy úgynevezett zöldbankot, amelynek az lesz a feladata, hogy finanszírozza a panel-felújítási programot és az átállást az energiatakarékos fűtésmódokra. (Ezekről itt olvashat.)

Az országos és a megyei listákról a végső szót az országos választmány mondja ki. A Kövér László által vezetett testület péntek délelőtt 10 órakor kezdte meg a listákat véglegesítő zárt ülését. A választmány döntése azonban csak formális, a listák összeállításában az elmúlt napokban az úgynevezett választási egyeztető bizottságának (veb) volt meghatározó szerepe.

A veb tagjai jelenleg Orbán Viktor pártelnök, Kövér László választmányi elnök, Navracsics Tibor frakcióvezető, Gyürk András kampányfőnök, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Pelczné Gál Ildikó alelnök, illetve Vidoven Árpád, aki 1998-2006 között volt a Fidesz parlamenti képviselője.

Az országos lista kevésbé lesz fontos a Fidesz számára. A magyar választási rendszerben ugyanis a pártok országos listájára nem lehet szavazni, az itt megszerezhető 58 képviselői helyet a töredékszavazatok alapján osztják ki. A töredékszavazatok az elbukott egyéni körzetekben és részben a megyei listákra leadott voksokkal megszerzett szavazatok. Aki sokat nyer egyéniben, kevés töredékszavazatot szerez, azaz kevés jelöltje jut be a parlamentbe az országos listáról.

A Fidesz pedig a párt magas támogatottsága alapján valószínűleg egyéniben jól fog szerepelni, így az országos listáról csak néhány mandátumot szerez majd. Kövér korábban az [origo]-nak azt mondta: a Fidesz 3-8 mandátumot szerezhet majd az országos listáról, míg 2006-ban még a párt 27 képviselője jutott be országos listáról a parlamentbe.

A megyei listák így felértékelődnek a párt számára. A Fidesznek és a KDNP-nek jelenleg 162 országgyűlési képviselője van, az [origo] összesítése szerint közülük 74-et nem indít el a párt egyéniben, többek között ők szerepelnének majd a párt listáin. A megyei listák összeállításánal nagy volt tülekedés. Kövér erről korábban azt mondta: a Fidesz várható győzelme miatt többen jelentkeztek be a pártnál meglepően nagy ambíciókkal.

A párt több vezető politikusa nem indul el egyéniben, ők valószínűleg azokat a listákat fogják vezetni, amelyeknek 2006-ban is az élén álltak. Orbán 2006-ban a Pest megyei listát, Kövér a veszprémit, Szijjártó Péter szóvivő a győrit vezette. Kubatov Gábor pártigazgató, illetve Német Zsolt pedig a Budapesti listáról került be az Országgyűlésbe 2006-ban.