Mesterházy: Elég volt a hátrálásból

Vágólapra másolva!
Illúziókeltéssel és tétlenséggel vádolta a Fideszt március 15-i beszédében Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy szerint csak az MSZP képes arra, hogy a szerinte fenyegető jobboldali kormányzással szemben a demokratikus értékrendet képviselje. Azt mondta, hogy bocsánatkérést vár Orbán Viktortól és elismerte, hogy nem működött az MSZP immunrendszere az elmúlt 8 évben.
Vágólapra másolva!

Hazugságokkal vádolta a Fideszt és a baloldal megújítását ígérte március 15-i beszédében Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Orbán Viktor nem kért tőlünk még bocsánatot - kezdte beszédét Mesterházy, aki szerint Orbán egy tusnádfürdői beszédében kijelentette: a baloldali ember úgy van genetikailag kódolva, hogy amikor csak teheti, ráront a nemzetére.

A jobboldali pártok "a nemzet megosztását tűzték zászlajukra" - mondta Mesterházy, aki szerint az MSZP a nemzet közös boldogulásában látja az ország felemelkedésének lehetőségét. Kijelentette: "azt a nemzetképet, amit a jobboldal festett, a magyar emberek többször elutasították... a köztársaságot választották, nem a koronaúsztató királyságot" - utalt arra, hogy a Fidesz kormányzása alatt, 2000-ben a Dunán szállították a Parlamentbe a magyar koronát.

Mesterházy azt mondta, nem szóvirágos nemzeti politikára van szükség, "az egész nemzet felemelkedését akarom és nem csak azokét, akik úgy gondolkodnak, ahogy mi". A felemelkedés útjában szerinte az áll, hogy "Magyarországot ma az illúziók tartják fogságban" Mesterházy szerint.

A Fidesz egyetlen tette az elmúlt 8 évben szerinte az volt Mesterházy szerint, hogy sikerült elhitetnie az emberek egy részével, hogy rossz a kormány politikája, és azt az illúziót keltette, hogy ennek a megváltoztatásához elég egy egyszerű hatalomváltás. Szerinte ezzel szemben számos eredményt ért el az ország az elmúlt 8 évben, autópályák, kórházak, egyetemek "szépültek meg". "Nem szabad elvenni ezt a sikerélményt Magyarországtól" - mondta.

Azzal vádolta a Fideszt, hogy egypártrendszert akar és hogy együttműködik a Jobbikkal. "Ha nem vigyázunk, április 11-e vízválasztó lesz" - mondta, és hozzátette, "nem szabad meghátrálnunk, nem engedhetünk az értékeinkből".

Mesterházy beszélt a baloldali pártok problémáiról is. Azt mondta, "a magyar demokratikus oldal mára meggyengült", az SZDSZ támogatottsága nem mérhető, szerinte a baloldali szavazók csak az MSZP-re számíthatnak, "a progresszió utolsó bástyája a magyar szocialista párt".

Az MSZP legnagyobb hibájának azt nevezte, hogy későn nézett szembe a korrupcióval, úgy fogalmazott, "nem működött az immunrendszerünk". Szerinte a korrupcióban "minden politikai párt érdekelt", de az MSZP hibája, hogy nem volt résen és így soraiba férkőzhettek korrupt emberek.

Mesterházy szerint az áprilisi szavazás a baloldal megújításáról is szól, ehhez kérte hallgatói támogatását, majd kijelentette: "Elég volt a hátrálásból".