Börtönre és vagyonelkobzásra ítélték az esztergomi polgármester házának felgyújtóit

Vágólapra másolva!
Több év börtönnel és vagyonelkobzással sújtották azokat, akik részt vettek Meggyes Tamás esztergomi polgármester házának és autójának felgyújtásában. A gyújtogatás felbujtója, az elsőrendű vádlott három év, az egyik szervező és a gyújtogatók toborzója négy és fél év börtönt kapott. A tényleges gyujtogatók egyenként két év körüli börtönbüntetést kaptak. Több vádlottat vagyonelkobzásra, egyet pedig kényszergyógykezelésre ítéltek.
Vágólapra másolva!

Összesen 19 év börtönbüntetésre ítélte Meggyes Tamás esztergomi polgármester házának és autójának felgyújtóit csütörtökön, első fokon a Tatabányai Városi Bíróság. A nyolc tettes közül a másodrendű vádlottat elmeállapota miatt felmentették és kényszergyógykezelését rendelték el.

Az elsőrendű vádlott, Misznéder János építési vállalkozó három évet kapott közveszély okozás, valamint rongálásra felbujtás miatt. A férfi az ítélet szerint akkor esküdött bosszút Meggyes ellen, amikor jelentős bírságot kapott az esztergomi polgármesteri hivataltól. Misznéder ezután lejárató kampányt indított a polgármester ellen. Ennek során merült fel, hogy felgyújtják Meggyes autóját és Búbánatvölgyben épülő házát. A férfi 10 millió forintot adott át a másod- és harmadrendű vádlottaknak, akik további embereket szerveztek be és 2008. április 7-én hajnalban először a házat, majd az autót gyújtották fel.

A szervezők közül cselekmény a másodrendű vádlott T. Bélát beszámíthatatlannak minősítették, ezért a bíróság felmentette a vádak alól, egyben elrendelte a kényszergyógykezelését, emellett hatmillió forint vagyonelkobzásra ítélte. A másik szervezőt, a harmadrendű, többszörösen büntetett előéletű G. Lórándot különös visszaesőként négy év hat hónap börtönre ítélték, három millió forint vagyonelkobzás mellett.

A gyújtogatás végrehajtói is több év börtönt kaptak. A gyujtógatókat P. Renató toborozta, akinek egy időben belépője volt a Parlamentbe. Őt négy év hat hónap börtönbüntetésre ítélték. A cselekményt ténylegesen elkövetők közül T. Antal 2 év 10 hónap, M. Sándor 2 év 2 hónap, B. Sándor 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A nyolcadrendű vádlott M. Lászlót 1 év felfüggesztettre ítélték. A vádlottak közül többen enyhítésért fellebbeztek, volt, aki gondolkodási időt kért ehhez.

Az elkövetőek a bűncselekmény után két hónappal fogták el. Ekkor derült ki, hogy Misznéder pénz ajánlott fel Meggyes tönkretételére és lejáratására. Az összegből a ház felgyújtói 80-100 000 forintot kaptak.